Régimódi sárgaborsóleves kolbásszal: filléres finomság a nagyi konyhájából

sáblct
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha olcsót és finomat készítenél, akkor érdemes megkérdezni a nagyit, biztos lesz 1-2 jó ötlete, de nekünk is van pár tippünk.

Szűkebb pénztárcából nem egyszerű gazdálkodni, ez azonban nem jelenti azt, hogy le kellene mondanod a finom fogásokról!

A nagymamák a szerény étkek mesterei, számukra sosem jelent problémát, ha néhány alapanyagból kell csodát tenni az asztalra. Érdemes megfogadni a tanácsaikat és alkalmazni a bevált receptjeiket, így még a hagyományokat is életben tarthatod.

A sárgaborsó nem épp a legnépszerűbb hüvelyes, pedig olcsó, egészséges és nagyon ízletes ételek készülhetnek belőle. A rostban gazdag finomság levesnek is tökéletes alapanyag, egy kis kolbásszal, szerény fűszerekkel tápláló és ízekben gazdag levet készíthetsz belőle.

Kolbászos sárgaborsóleves

sblct

Hozzávalók 4 személyre

  • 20 dkg sárgaborsó
  • só ízlés szerint
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 darab fokhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál pirospaprika (opcionális)
  • fehér bors ízlés szerint
  • 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A sárgaborsót mossuk meg, öntsünk rá annyi hideg vizet, amennyi ellepi, és egy estét hagyjuk a vízben ázni.

Másnap szűrjük le és öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, sózzuk és forraljuk fel.

A megtisztított hagymát és fokhagymát aprítsuk finomra, adjuk a borsóhoz, főzzük kis lángon 40-50 percig, amíg a borsó megpuhul, akkor jó, ha kezd szétfőni.

Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd a felkarikázott kolbászt dobjuk rá és pirítsuk meg.

A lepirított kolbászkarikákat szedjük tányérra, a zsírjára dobjuk rá a lisztet, keverjük el. Adjuk hozzá a pirospaprikát és a leves főzővízéből 1-2 merőkanálnyit, keverjük csomómentesre, majd adjuk a leveshez. Ezután a kolbászt is tegyük a levesbe, ízesítsük borssal, és 1-2 percig főzzük még.

Tálalásnál finomra aprított petrezselyemmel is megszórhatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük