Habos, könnyű felfújt kölesből - Több benne a rost, mint a rizskochban

köleskoch cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rizskoch ősi kedvencünk, de mi van, ha ugyanazt elkészítjük kölesből, változik valami?

A köles csodálatos dolog, minden sokkal krémesebb lesz vele, ugyanakkor rostban gazdagabb és egészségesebb a rizsnél. Sokáig zavart az enyhén kesernyés mellékíze, de mióta nagyon alaposan átmosom és beáztatom főzés előtt, az is eltűnt.

A felfújt is ezerszer krémesebb, habosabb, könnyebb lesz belőle, ráadásul gluténmentes. Akár növényi itallal is készíthető, akkor tejérzékenyek is ehetik.

Kölesfelfújt

köleskoch kicsi

Hozzávalók 4 személyre

  • 150 gramm köles
  • 7 deciliter tej vagy növényi ital
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 nagy csipet
  • 4 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A kölest szűrőbe tesszük és folyó vízzel átöblítjük. Tálba öntjük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, fél órát áztatjuk. Lábosba tesszük, felöntjük a tejjel, sózzuk, hozzákeverjük a cukrot, majd a lehető legalacsonyabb lángon gyakran megkevergetve péppé főzzük a kölest. Ha kell, adunk még hozzá egy kis tejet. 

Amikor puha, hagyjuk egészen kihűlni. A sütőt előmelegítjük 180 fokon.  A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A sárgáit alaposan elkeverjük a kölessel, majd hozzáadjuk a habot is, óvatosan a masszához forgatjuk. Egy tűzálló tálat kivajazunk, beleöntjük a masszát. Addig sütjük, míg aranyló színt nem kap, de még nem egészen szilárd, ekkor kivesszük, langyosan tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük