Kölessaláta kukoricával és sült kápiával: vega ebéd vagy szuperizgalmas köret

köles sali cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A köles nem csak kása, de saláta alapja is lehet, például sült paprika és kukorica társaságában.

A kápia paprika ilyenkor, kora ősszel az egyik legjobb dolog sütve, különösen, ha kissé odakapatjuk kívülről és füstös, de édes, mély íze lesz. A folyamatról itt írtunk korábban, és amellett, hogy készülhet belőle leves és mártogatós is, saláták alapjának is simán megfelel. A kukorica is édes, de a krémesen puha paprika mellett más állagban, máshogyan édes. A két hasonló ízvilágú zöldséget ellenpontozza a zöldcitrom.

A köles főzése

A kölest nagyon szeretjük rizottónak vagy pudingnak is, de nagyon óvatosan kell vele bánni, ha nem kásás állagot szeretnénk belőle kihozni, hanem pergősre, a szemes formát megtartó állagúra akarjuk főzni. Ebben az esetben is alaposan, folyó víz alatt át kell mosni, majd bő vízben feltenni főzni, és tíz perc után - nem lankadó figyelemmel - kísérni az alakulását. Olyan 12 perc körül szokott éppen jó lenni, amikor már nem kemény, de még nem is kezd el kásásodni, ekkor azonnal le kell kapcsolni alatta a lángot, leszűrni és átöblíteni. 

A kukorica  szezonban lehet friss is, de konzervből vagy fagyasztott, főtt változatban is megteszi, ettől lesz laktató és színes ez a saláta.

Kölessaláta sült kápiával és kukoricával

köles sali - ajanlo

Hozzávalók 4 személyre

  • 150 gramm köles
  • 4 darab kápia paprika
  • 200 gramm kukorica
  • ízlés szerint
  • 1 darab zöldcitrom
Recept idők

Elkészítés:

A kölest átöblítjük, és bő, forró vízben körülbelül 12 perc alatt éppen puhára főzzük. Leszűrjük, átöblítjük, hagyjuk kihűlni. A paprikákat a fent linkelt módon megsütjük, héját lehúzzuk, magházát eltávolítjuk. A megmaradt részt felcsíkozzuk.

 

A kölest a kukoricával és a paprikával elkeverjük, zöldcitrom levével csepegtetjük le. Hidegen vagy langyosan egyaránt finom lesz.

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük