Egyszerű konfitált fokhagyma: édeskés, lágy krémmé lényegül át

konfitáltfokhagyma
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olaj és fokhagyma, ennyi kell a boldogsághoz, ha még nem próbáltad a konfitálást, kezdd ezzel a recepttel.

A konfitált fokhagyma szuper találmány, semmi munkával készül, és 3 hétig is eláll. Összvissz annyi dolgod van vele, hogy megpucold a fokhagymagerezdeket, majd csak fel kell önteni olívaolajjal, esetleg fűszerekkel ízesíteni, és a tűzhelyre tenni. Ahogy konfitálódik az olajban, teljesen átalakul a fokhagyma, krémes, picit édeskés lesz, nyoma sem lesz az erős ízének. 

Mire kell figyelni?

Fontos, hogy nagyon alacsony lángon, gyöngyözve konfitáld a fokhagymát, ha nagyon forró az olaj, a fokhagyma megég, belül kiszárad, nyoma sem lesz a krémességének. Ha esetleg olyan gáztűzhelyed van, ahol túl erősnek ítéled a lángot – az enyém is ilyen –, akkor sütőben is elkészítheted: told be 120 fokra az olajjal felöntött fokhagymát, majd hagyd puhulni 2 óráig, így biztosan nem ég meg. 

Ne aggódj, a sok olívaolaj sem fog kárba menni: átveszi a fokhagyma és a zöldfűszerek ízét, isteni alap lesz a későbbi sütések-főzések során.

Konfitált fokhagyma zöldfűszerekkel

konfitáltfokhagyma2

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 380 ml olívaolaj
  • 3 fej fokhagyma
  • 1 tk
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

A fokhagymát szedjük gerezdjeire, pucoljuk meg.

Az olívaolajat tegyük egy kis lábasba, adjuk hozzá a fokhagymát, a sót és a fűszereket.

Fedő alatt, egészen alacsony lángon, gyöngyözve főzzük kb. 1 óráig, míg a fokhagyma világosbarna és puha nem lesz. Nem szabad forrnia, különben a fokhagyma megég. Sütőben is készülhet, ebben az esetben 120 fokon, 2 órán keresztül hagyjuk puhulni.

Kenyérre kenve kínáljuk. Ha marad belőle, az olajjal együtt öntsük egy kis befőttesüvegbe, a hűtőben sokáig eláll. Az olaj később sütésre-főzésre használható.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük