Olajban eltett, konfitált koktélparadicsom: sokáig megmarad a kamrapolcon

konfitált paradicsom cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Őrizd meg üvegbe zárva a koktélparadicsom édes ízét, a szürke, hűvös napokon nagyon jól fog esni.

Nincs is jobb, mint az általunk eltett zöldségből vagy gyümölcsből készíteni ebédet egy hideg téli napon, amikor szinte semmilyen szezonális alapanyag nem áll rendekezésre. A paradicsom például annyira rövid ideig édes, hogy ebben az időszakban legszívesebben állandóan csak lecsót készítenék belőle. Ha szereted az olaszos ételeket, akkor feltétlenül legyen otthon passzírozott paradicsomod is, ebből is a legjobb természetesen a házi. 

A koktélparadicsomot a legjobb magában enni, főleg, ha igazán ropogós és édes. Ezt a fajtát egész évben meg tudod vásárolni, de a legjobb mégis a nyári változat. Ilyenkor érdemes konfitálni belőle egy adagot, vagyis olajban, alacsony hőmérsékleten gyakorlatilag megaszalni, majd olívaolajban eltenni. Isteni lesz pizzára, tésztára vagy kenyérbe sütve is. Ezzel a módszerrel tökéletesen megőrzi az ízét és a zamatát is. 

Konfitált koktélparadicsom

konfitált paradicsom recept ok

Hozzávalók 20 adaghoz

  • 1 kilogramm koktélparadicsom
  • 2 teáskanál
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 ág bazsalikom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • az eltevéshez olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A koktélparadicsomokat mossuk meg és hosszában vágjuk félbe. Sózzuk meg és tegyük félre 10 percre, majd tegyük egy szűrőbe, hogy a felesleges nedvesség lecsöpöghessen. Keverjük össze az összevágott fokhagymával, bazsalikommal és olívaolajjal.

Melegítsük elő a sütőt 100 fokra.

Fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsire őket a vágott felükkel felfelé. 

Süssük őket 3 órán keresztül. Amíg sülnek, sterilizáljuk ki a befőttesüvegeket.

Ha készen vannak a paradicsomok, tegyük őket a befőttesüvegekbe, és öntsük fel annyi olívaolajjal, amennyi ellepi, majd zárjuk le jó szorosan. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük