Fűszeres koreai répasaláta: mindenféle sültet feldob

répuci2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerű saláta, de nagyon izgalmas technológia - a füstös, hagymás olajtól lesz igazán különleges.

Egzotikus, különleges és nem utolsósorban rendkívül egészséges a koreai répasaláta, amelybe a répán kívül tényleg nem kerül semmi más, csak fűszerek. Nem kell különösebben bonyolult receptre gondolni, a hozzávalók könnyen beszerezhetőek.

A recept legérdekesebb eleme a forró, hagymás, picit füstös olívaolaj. Ehhez hagymát kell dinsztelnünk, sőt, pirítanunk az olajban, de magára a hagymára nem lesz szükség a későbbiekben, csak azért kell hozzá, hogy az ízét átadja. Az olajat ezután még addig kell melegíteni, míg majdnem füstölni kezd, majd így adni a salátához. A forró olaj picit megpuhítja a répát, nem lesz teljesen puha, de nem is lesz nyers, ress és ízletes lesz a végeredmény. 

Koreai répasaláta

répuci

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm répa
  • 0.5 evőkanál
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál füstölt paprika
  • 0.5 teáskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 5 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 teáskanál feketebors
  • 3 evőkanál ecet
  • 1 nagy darab vöröshagyma
  • 160 milliliter olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Pucoljuk meg a répákat, majd vágjuk julienne-re, vagyis hajszálvékony szeletekre. 

Tegyünk mindent egy tálba - az olívaolaj és a hagyma kivételével -, alaposan keverjük össze, tegyük félre. 

Öntsük az olívaolajat egy serpenyőbe, dobjuk rá az összeaprított hagymát, dinszteljük üvegesre, majd pirítsuk aranybarnára. Az olajat húzzuk le a tűzről, szűrjük le, majd fél bögrényit tegyünk egy kis lábasba, tegyük vissza a tűzre, addig melegítsük, míg majdnem füstölni kezd, így adjuk a salátához. A megmaradt olajat és hagymát tegyük félre, jól jön majd egy másik recepthez.

Adjuk a forró olajat a répasalátához, egyszerre mindig csak keveset, közben folyamatosan kevergessük. Ízlés szerint fűszerezzük. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük