Elképesztően fűszeres koreai répasaláta – Forró olajjal leöntve lesz az igazi

koreai répasaláta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem is az összetevőktől, hanem a módszertől lesz izgalmas ez a répasaláta, amelyet húsok mellé fogyassz.

Ha szereted a répát, mindenképpen kóstold meg kicsit egzotikusabb változatban. Ebben a salátában tényleg nincs más, csak julienne-re vágott répa fűszerekkel összekeverve, és ami a legfontosabb, forró, füstölgő hagymás olajjal leöntve. A forró olajtól a répa nem puhul meg teljesen, finom ress marad. Ha nem szereted az egzotikus ízeket, akkor kóstold meg a francia változatot, amely mustárral és ecettel készül. 

Állítólag az egykori Szovjetunióba bevándorolt koreaiak a kimchit próbálták reprodukálni azokkal a hozzávalókkal, amelyekhez hozzájutottak, így készült el a koreai répasaláta, avagy oroszul a Morkovcha. A koreai répasalátát leginkább grillhúsok mellé érdemes kínálni. A másik nagyon népszerű, répával készült fogás a coleslaw, az amerikaiak népszerű salátája, amit majonézes szósz tesz szaftossá, és amit rántott csirke mellé illik fogyasztani. 

Koreai répasaláta

répasali

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm sárgarépa
  • 0.5 evőkanál
  • 1 teáskanál bors
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál füstölt paprika
  • 0.5 kávéskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 3 evőkanál fehérborecet
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma (nagy)
  • 170 milliliter olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A répákat alaposan mossuk, majd hámozzuk meg, és vágjuk julienne-re. A hagymát vágjuk apróra. A fokhagymát vágjuk egészen apróra vagy nyomjuk össze. 

Egy tálban - a vöröshagymán és az olívaolajon kívül - keverjünk össze mindent, majd tegyük félre. 

Az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, tegyük rá a hagymát, és pirítsuk aranyszínűre. Vegyük le a serpenyőt a tűzről, és kicsit döntsük meg, hogy a forró olaj összegyűljön alul. 120 milliliter forró olajat öntsünk egy hosszú nyelű lábasba. A többi olajat tegyük félre. 

A forró olajat fokozatosan öntsük a salátára, közben folyamatosan kevergessük.

Rögtön, langyosan kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük