Mennyei, pihe-puha fahéjas sütemény: mézes szirupban főtt körte koronázza meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Körtés sütikből sosem elég, készítsd el ezt a fahéjas, mézes változatot, garantáltan bekerül majd a kedvenc receptjeid közé.
Amennyire mutatós, annyira egyszerűen készül a körtés süti, ráadásul a mézes szirupnak köszönhetően mennyei lesz. Az alapja, az isteni fahéjas tészta a sok vajtól és joghurttól lesz pihe-puha, önmagában is megér egy misét, bármilyen gyümölccsel elképesztően finom lesz.
Mi most az ősz jegyében a körte mellett döntöttünk, amelyet narancsos-mézes sziruppal főztünk össze. Az édes, citrusos máz átjárja a gyümölcsöt kívül, belül, szépen bevonja a szeleteket. A szirup sem fog kárba menni, ugyanis ezzel kell megöntözni a kész süti tetejét, úgy lesz igazán finom.
Ne aggódj, nem lesz gejl a torta, mivel a tészta nem annyira édes, tökéletesen kiegészíti a mézes körte. Kisebb méretű tepsiben is elkészítheted a sütit, de akkor lehet, hogy kevesebb idő is elég lesz neki a sütőben.
Körtés-fahéjas süti
Hozzávalók 10 szelethez
- 3 darab körte
- 150 gramm méz
- 2 evőkanál narancslé (frissen facsart)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 170 gramm vaj
- 120 gramm barna cukor
- 3 nagy darab tojás
- 100 gramm natúr joghurt
- 210 gramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 0.5 teáskanál gyömbér
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 24 centis tortaformát.
A körtét hámozzuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a magházát, vágjuk 3-4 mm vékony szeletekre.
A mézet, a narancslevet és a vaníliás cukrot tegyük egy mélyebb serpenyőbe. Kapcsoljuk fel alatta a lángot, melegítsük össze, míg a cukor el nem olvad benne. Terítsük szét a körteszeleteket a mézben, majd alacsony lángon, lefedve főzzük őket 8-10 percig, néha locsolgassuk meg őket a mézes sziruppal. Akkor jó, ha a körte teljesen puha.
A körteszeleteket tegyük egy tányérra, a mézes szirupot pedig közepes lángon főzzük még 2-3 percig, míg picit sűrűsödik. Ahogy hűl, még sokat fog sűrűsödni.
A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat, robotgép segítségével keverjük el benne. Forgassuk bele a joghurtot is.
Egy másik tálban keverjük össze az átszitált lisztet, sütőport, fahéjat, gyömbért, sót.
Adjuk a száraz hozzávalókat a tojásos masszához, több részletben adagoljuk, keverjük csomómentesre. Viszonylag sűrű lesz a massza.
Öntsük a tésztát az előkészített formába. A körteszeleteket tegyük a tetejére, szépen, dekoratívan helyezzük el rajta körkörösen. Toljuk a sütőbe, 40-45 percig süssük, tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk a formában hűlni 15 percet, majd vegyük le róla. Kenjük le a tetejét a félretett sziruppal.
Langyosan vagy kihűtve tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors