Tartalmas, krémes gomba Stroganoff: húsmentes opció tészta mellé

Stroganoff gomba vegan
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Garantáltan ez a legjobb gomba Stroganoff, amit valaha kóstoltál. Többféle gombából készítsd, attól lesz igazán gazdag az összhatás!

A hagyományos orosz Stroganoff egy marhahúsos, szószos étel, amelybe gomba is kerül. Azonban tisztán gombából is elkészítheted a luxuskaját, és ha ezt a receptet használod, akkor biztosan nem fogod belőle hiányolni a húst.

Az a kulcsa, hogy többféle, minimum 2-3 fajta gombát használj hozzá, és lehetőség szerint legyen köztük valamilyen erdei változat is. Mivel ez a recept nem használ semmilyen tejterméket, ezért bátran eheted laktózérzékenyként is.

Krémes gomba Stroganoff

Stroganoff gomba vegan C

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 ek olívaolaj
  • 2 db nagy póréhagyma
  • 600 g vegyes gombakeverék (csiperke, portobello, laskagomba, szegfűgomba, rókagomba, vargánya, shiitake, stb.)
  • 6 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 1 ek kakukkfű
  • 1 tk
  • 400 ml zöldségalaplé
  • 2 ek tamari vagy szójaszósz
  • 30 g liszt
  • 120 ml száraz fehérbor
  • 400 ml kókusztej (konzerv)
  • 2 ek tahini
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 1 csipet bors
  • 1 tk őrölt paprika
  • 1 tk dijoni mustár
  • friss kapor vagy petrezselyem ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a gombákat: tisztítsuk meg és daraboljuk fel őket.

Alaposan mossuk meg és daraboljuk fel a póréhagymát: távolítsuk el a zöld szárakat, először vágjuk félbe hosszanti irányban, majd szeleteljük kb. fél centi vastag félkörökre. 

Egy mély serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd közepes hőfokon pirítsuk le a póréhagymát és a gombát. 10 percig hagyjuk őket párolódni, amíg a gomba kellemesen megbarnul. Időnként óvatosan kevergessük, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a sót.

A szószhoz keverjük össze a zöldségalaplevet, a tamarit és a lisztet.

Öntsük a bort a megfőtt gombákra, jól keverjük el, és alacsony hőfokon hagyjuk rotyogni 3 percig, hogy az alkohol elpárologjon. 

Adjuk a keverékhez a zöldségalaplevet, a kókusztejet, a tahinit, a sörélesztőpelyhet, paprikát, sót ízlés szerint és egy csipet borsot, és 10 percig főzzük, hogy a szósz kellemesen sűrű és krémes legyen. Végül keverjük bele a dijoni mustárt, és tálaláshoz szórjuk meg apróra vágott kaporral vagy petrezselyemmel.

Tipp: ha bizonytalan vagy a gomba hámozását illetően, akkor itt találsz hozzá hasznos tippeket.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük