Tartalmas, krémes gomba Stroganoff: húsmentes opció tészta mellé
Garantáltan ez a legjobb gomba Stroganoff, amit valaha kóstoltál. Többféle gombából készítsd, attól lesz igazán gazdag az összhatás!
A hagyományos orosz Stroganoff egy marhahúsos, szószos étel, amelybe gomba is kerül. Azonban tisztán gombából is elkészítheted a luxuskaját, és ha ezt a receptet használod, akkor biztosan nem fogod belőle hiányolni a húst.
Az a kulcsa, hogy többféle, minimum 2-3 fajta gombát használj hozzá, és lehetőség szerint legyen köztük valamilyen erdei változat is. Mivel ez a recept nem használ semmilyen tejterméket, ezért bátran eheted laktózérzékenyként is.
Krémes gomba Stroganoff
Hozzávalók 4 személyre
- 4 ek olívaolaj
- 2 db nagy póréhagyma
- 600 g vegyes gombakeverék (csiperke, portobello, laskagomba, szegfűgomba, rókagomba, vargánya, shiitake, stb.)
- 6 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 1 ek kakukkfű
- 1 tk só
- 400 ml zöldségalaplé
- 2 ek tamari vagy szójaszósz
- 30 g liszt
- 120 ml száraz fehérbor
- 400 ml kókusztej (konzerv)
- 2 ek tahini
- 2 ek sörélesztőpehely
- 1 csipet bors
- 1 tk őrölt paprika
- 1 tk dijoni mustár
- friss kapor vagy petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés:
Készítsük elő a gombákat: tisztítsuk meg és daraboljuk fel őket.
Alaposan mossuk meg és daraboljuk fel a póréhagymát: távolítsuk el a zöld szárakat, először vágjuk félbe hosszanti irányban, majd szeleteljük kb. fél centi vastag félkörökre.
Egy mély serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd közepes hőfokon pirítsuk le a póréhagymát és a gombát. 10 percig hagyjuk őket párolódni, amíg a gomba kellemesen megbarnul. Időnként óvatosan kevergessük, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet és a sót.
A szószhoz keverjük össze a zöldségalaplevet, a tamarit és a lisztet.
Öntsük a bort a megfőtt gombákra, jól keverjük el, és alacsony hőfokon hagyjuk rotyogni 3 percig, hogy az alkohol elpárologjon.
Adjuk a keverékhez a zöldségalaplevet, a kókusztejet, a tahinit, a sörélesztőpelyhet, paprikát, sót ízlés szerint és egy csipet borsot, és 10 percig főzzük, hogy a szósz kellemesen sűrű és krémes legyen. Végül keverjük bele a dijoni mustárt, és tálaláshoz szórjuk meg apróra vágott kaporral vagy petrezselyemmel.
Tipp: ha bizonytalan vagy a gomba hámozását illetően, akkor itt találsz hozzá hasznos tippeket.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!