Mennyei, krémes krumpligratin céklával rétegezve: laktató húsmentes fogás
Nagyon krémes és tartalmas fogás a gratin, amit most céklával tettünk még izgalmasabbá, valódi ízbomba lett.
Egy húsmentes fogás is lehet tartalmas, a gratin erre a tökéletes példa. Attól függően, milyen zöldséggel és szósszal készül, főételként is helytáll.
A gratin csőben vagy sütőben sült fogást jelent, francia eredetű étel, leggyakrabban krumpli az alapja, amit tejszínnel öntenek nyakon és sütnek össze. Bár maradtunk a burgonya vonalán, csavartunk egyet a recepten, ugyanis a tél sztárja, cékla is került mellé, tejszín helyett pedig krémes, sajtos besamelt használtunk.
Mivel a zöldségek nyersen kerülnek a szószba, fontos, hogy minél vékonyabbra szeleteld őket, lehetőleg gyaluld. Így is sok-sok időt kell a sütőben töltenie, mire elkészül – legalább 1-1,5 órát szánj a sütésére, akkor az igazi, ha a krumpli és a cékla vajpuha, szinte krémes.
Krumpligratin céklával
Hozzávalók 6 személyre
- 1 kg krumpli (sütni való)
- 500 g cékla
- 8 dkg vaj
- 2 púpos evőkanál liszt
- 700 ml tej
- ízlés szerint só, bors
- 1 nagy csipet szerecsendió
- 1 ek mustár
- 100 g gouda sajt
- vaj (a tepsi kikenéséhez)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A krumplit és a céklát hámozzuk meg, majd mindkettőt gyaluljuk egész vékonyra, kb. 2 mm-esre.
Olvasszunk vajat egy lábasban, majd ha megolvadt, szórjuk rá a lisztet. Keverjük vele csomómentesre, majd 1-2 perc után fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett öntsük fel a tejjel. Addig főzzük, míg besűrűsödik, közben végig kevergessük. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval, mustárral ízesítsük. Ha elkészült, keverjük bele a reszelt gouda sajtot, olvasszuk bele.
Vajazzunk ki egy legalább 2 liter űrtartalmú jénait/sütőtálat vagy egy 23x33 centis mélyebb tepsit. Rendezzük el az alján a krumpli és a cékla felét, enyhén sózzuk, borsozzuk őket. Jól oszlassuk el a zöldségeket, sehol ne legyen túl vastag a réteg. Öntsük rá a szósz felét. Jöhet a maradék krumpli és cékla, azt is sózzuk, borsozzuk, majd mehet rá a maradék szósz, oszlassuk el rajta, hogy befedje a tetejét.
Toljuk a sütőbe 1 órára. Nézzünk rá, mennyire puha, könnyen belemegy-e a villa. Ha még kemény, de a teteje már szép barna, fedjük le fóliával, hogy ne égjen meg. Tegyük vissza még 20-30 percre, míg teljesen megpuhul. (Nálam összesen 90 percig tartott a sütés.)
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!