Isteni, tejszínes gratin krumplival és zsenge karalábéval: laktató egytepsis fogás

karalábégratin
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A zöldség puhára sül a krémes besamelmártásban, a sajt pedig aranybarnára pirul a tetején.

A francia konyha krémes egytepsis fogását, a gratint talán senkinek nem kell bemutatni, az alapreceptben hajszálvékonyra vágott zöldséget és tejszínt vagy besamelt rétegeznek, majd az egészet összesütik. A gratin leggyakrabban krumplival készül, de rengetegféle zöldséggel lehet variálni, az alábbi recept például zsenge karalábéval egészült ki. 

Fontos, hogy a zöldséget minél vékonyabbra kell vágni, akár le is lehet gyalulni, sőt, egyes esetekben érdemes előfőzni is, hogy minél gyorsabban puhára süljön. A besamelmártást tejszínnel is készítheted, hogy még krémesebb legyen, illetve érdemes sajtot is szórni bele, sokkal finomabb lesz. A só, bors, szerecsendió mellett egy kevés citromlével és cukorral is ízesítheted a szószt, ízlés szerint fűszerezd. 

Ha szeretnéd feldobni a gratint, pirított gombát, ropogósra sült szalonnát, sőt, még paradicsomot is keverhetsz bele, de a különböző sajtfajtákkal is lehet játszani.

Krumpligratin karalábéval

gratin2

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 közepes darab krumpli
  • 3 darab karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 gramm vaj
  • 50 gramm liszt
  • 300 milliliter tejszín
  • 200 milliliter tej
  • 250 gramm reszelt sajt (gouda vagy trappista)
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 nagy csipet szerecsendió
  • ízlés szerint citromlé
  • opcionális cukor
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit és a karalábét pucoljuk meg, vágjuk mindkettőt nagyon vékony szeletekre (gyalulhatjuk is.)

Forraljunk egy lábasban enyhén sós vizet, majd főzzük elő a krumplit és a karalábét 5 perc alatt. Szűrjük le, hagyjuk hűlni.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy sütőtálat vagy jénait vajazzunk ki.

A vöröshagymát hámozzuk meg, majd 50 gramm vajon dinszteljük puhára. Szórjuk rá a lisztet, keverjük el a vajjal, majd öntsük fel a tejszínnel és a tejjel. Folyamatosan kevergetve főzzük, mikor besűrűsödik, keverjünk bele 100 gramm reszelt sajtot, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük, ízlés szerint mehet bele egy kevés citromlé és cukor is. Addig főzzük, míg a sajt teljesen el nem olvad.

Fektessük a krumpliszeletek felét a tálba, majd tegyük rá a karalábészeletek felét. Sózzuk, borsozzuk őket. (Attól függően, mennyire sós a szósz.) Öntsük rájuk a szósz felét. Ismételjük meg ezt a lépést a maradék krumplival, karalábéval és szósszal. A szósz tetejére szórjuk rá a megmaradt reszelt sajtot.

Toljuk a sütőbe, 35-45 percig süssük, míg a zöldségek teljesen puhák nem lesznek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük