Puha krumpligombóc: egy elfeledett, de csodálatos levesbetét

krumpligomboc - cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumpligombóc praktikus, egyszerű és minden levest laktatóvá és nagyon kedvessé varázsol.

A főtt krumpliból és lisztből gyúrt tészták elképesztően nagy változatossággal képesek megjelenni a konyhában. Lehet belőlük édes szilvás gombóc, nudli, derelye vagy barátfüle, készülhet olasz gnocchinak sósan, paradicsomosan vagy sajtosan is. 

Krumpligombóc, mint levesbetét

Aztán néha egészen más szerepbe helyezkedik, és a főszerepből mellékszereplővé válik: levesbetét lesz belőle. Az eredeti krumpligombócos levesek egyszerű rántott levesek vagy húslevesek, amiket ez a laktató betét tesz teljessé. Most azonban egy zöldséglevesbe tettük, mert a zöldséglevesek magukban nagyon könnyűek, egy erős betéttel viszont sokkal hangsúlyosabbá válhatnak. Ráadásul ez a levesbetét annyira elfelejtett és nem megszokott, hogy nagyon kellemes meglepetésként ér mindenkit. 

Akár maradék főtt krumpliból vagy krumplipüréből is jó, ha nem tudunk mit kezdeni a maradékkal. Sokan ízesítik ezzel-azzal, zöldfűszerekkel, fokhagymával, de magában is tökéletes volt így, egyszerűen.

Krumpligombóc

krumpligomboc kicsi

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 gramm főtt krumpli
  • 3 evőkanál körülbelül liszt
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A főtt krumplit áttörjük - a legjobb, ha krumplinyomóval végezzük ezt a műveletet -, és elkeverjük a tojással, a sóval, valamint annyi liszttel, hogy éppen összeálljon, ne ragadjon, de ne is legyen belőle kemény tészta. A puha vajat is hozzágyúrjuk, majd pingponglabda-méretű gombócokat gyúrunk belőle, és sós, lobogó vízben főzzük, míg a víz tetejére fel nem úszik, aztán pottyantjuk a már kész levesbe. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük