Hagyományos krumplis tészta: a magyar konyha egylábasos tésztája

krumplistésztacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gránátos kocka, grenadírmars vagy nevezzük egyszerűen csak krumplis tésztának, tartalmas és ízletes magyar étel, amit mindenki szeret.

A világ egyik legegyszerűbben elkészíthető étele a krumplis tészta, amit a legtöbben magában vagy kovászos uborkával fogyasztanak. Mióta az eszemet tudom, nálunk a krumplis tészta mellé mindig hús dukál. Sült csirke vagy tarja sóval, borssal, fokhagymával ízesítve - a kisült zsírral megöntözzük a tésztát, ettől lesz igazán jóízű.

A jó krumplis tészta titka a hagyma és a sült zsír. A főzést pörköltalappal indítjuk, a gondosan felaprított dinsztelt hagyma a lelke az ételnek, a sült zsírral való locsolgatás pedig olyan pluszt ad hozzá, amitől még sokkal ízletesebb lesz.

Természetesen újragondolt verziók is születtek már, létezik édesburgonyás változat, melyhez a krumplit először megsütik sütőben. Miután aranybarnára sül, pépesítik sóval, borssal, majd összekeverik a tésztával.

Én maradok a nagymamám változatánál, amely mellől nem hiányozhat a sült hús sem. Ha legközelebb krumplis tésztát készítenétek, csirkét vagy tarját is süssetek mellé, megér egy próbát.

Krumplis tészta

krumplistésztact

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm krumpli
  • 4 közepes fej hagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 500 gramm kockatészta
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát kockára vágjuk és félretesszük.

A hagymát finomra aprítjuk, kevés olajon elkezdjük dinsztelni. Amikor a hagyma kellően összeesett, félrehúzzuk, rászórjuk a pirospaprikát, majd a kockára vágott krumplival együtt alaposan elkeverjük, visszatesszük a tűzhelyre. A krumplit felöntjük vízzel, annyival, amennyi éppen ellepi. Gyakran kevergetve addig főzzük, míg megpuhul, illetve amíg a szaft besűrűsödik.

A tésztát a zacskón írt idő szerint készre főzzük, utána egybeöntjük a krumplival, alaposan elkeverjük.

A krumplis tészta mellé kínálhatunk sült húst, a kisült zsírral locsoljuk meg a tésztát, sokkal finomabb lesz tőle.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük