Könnyed, de laktató kukoricás babsaláta: friss lime-lé koronázza meg

babsaláta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha valamilyen gyors, de tartalmas ebédre vágysz, készíts babsalátát, minél többféle zöldséggel gazdagítod, annál finomabb lesz.

Bár nagyon laktató a mexikói ízvilágú babsaláta, a sok friss zöldségnek köszönhetően nem nehezíti el a gyomrodat a nagy melegben sem. A bab mellé kukorica, avokádó, paradicsom, lilahagyma és jalapeno kerül - utóbbi elhagyható -, az üde és könnyed összhatásért pedig a koriander és a lime felelős. 

Annyira tartalmas ez a babsaláta, hogy ebédként is megállja a helyét, ha főételként kínálnád, négy, köretként hat főnek elegendő. A zöldségek előkészítésén kívül semmi dolgod nem lesz vele, csak mindent össze kell keverni, ízesíteni, majd a hűtőbe tenni. Mindenképpen töltsön a hidegben legalább fél órát a saláta, de túl sokáig sem érdemes pihentetni, mert pépes lesz az avokádó. 

Kukoricás babsaláta

babsaláta3

Hozzávalók 6 személyre

  • 400 gramm fekete bab (konzerv)
  • 400 gramm kukorica (konzerv)
  • 1 nagy darab paradicsom
  • 1 darab avokádó
  • 1 darab jalapeno
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 csokor koriander
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál lime-lé
  • 1 evőkanál növényi olaj (semleges ízű)
  • 0.5 teáskanál római kömény
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A babkonzervről öntsük le a folyadékot, öblítsük át, csöpögtessük le, majd tegyük egy nagy tálba. Járjunk el így a kukoricával is. 

A paradicsomot mossuk meg, kockázzuk össze, az avokádónak kanalazzuk ki a húsát, vágjuk kockákra, a jalapenónak szedjük ki a magjait és az ereit, majd vágjuk kisebb darabokra. A hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra, a koriandert aprítsuk össze, a fokhagymát pucoljuk meg, zúzzuk össze. Adjuk mindent a babhoz és a kukoricához.

Öntsük le a zöldségeket a lime-lével és egy kevés olajjal, fűszerezzük római köménnyel, sóval, borssal ízlés szerint. Fedjük le a tálat, tegyük a hűtőbe 1 órára, majd jól behűtve kínáljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük