Mesésen krémes gombapaprikás: az utolsó cseppje is elfogy majd

Gombapaprikas laktozmentes c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Selymes, szaftos és sok friss petrezselyem kerül bele – ilyen a legjobb gombapaprikás.

A gombapaprikás a világ egyik legegyszerűbb és legfinomabb étele, mégis kevés figyelmet kap. Pedig szuper húsmentes opció, ráadásul télen-nyáron egyaránt könnyen elkészíthető. Én mindig sok tejföllel és kevesebb paprikával készítem, úgy érvényesül igazán a gomba zamata. 

A tejmentes verzió nem sokban tér el az eredetitől, mindössze a tejfölt cseréltem le, és kókuszjoghurttal helyettesítettem. Mivel viszont a kókusz természetéből adódóan semleges ízű – hidd el, nem lesz kókuszízű a gombapaprikásod –, a tejfölre jellemző savanykás karaktert az almaecet hozza ki az ételből.

Ha bizonytalan vagy a gomba tisztítását és előkészítését illetően, akkor ebben a cikkben olvashatsz róla bővebben.

Laktózmentes gombapaprikás

Gombapaprikas laktozmentes

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g gombakeverék (csiperke és laskagomba)
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 db piros kápia vagy kaliforniai paprika apróra vágva
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 dl víz
  • 1 ek liszt
  • 250 ml kókuszjoghurt
  • 1 ek almaecet
  • 1 csokor friss petrezselyem apróra vágva
  • 500 g fussili vagy más száraztészta
Recept idők

Elkészítés:

A gombát tisztítsuk meg, a csiperkét szeleteljük fel, a laskagombát pedig tépkedjük tetszőleges darabokra.

Egy közepes edényben forraljunk enyhén sós vizet, és a csomagoláson szereplő leírásnak megfelelően főzzük meg benne a tésztát.

Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, majd dinszteljük meg benne a hagymát és a fokhagymát. Ha már üveges, adjuk hozzá az apróra vágott paprikát, és együtt is pirítsuk őket 2-3 percig.

Adjuk a paprikás alaphoz a gombát, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük a paprikával, és öntsük fel 2 dl vízzel. Fedő alatt, alacsony hőfokon 5-6 percig pároljuk.

Készítsünk habarást: keverjük el a lisztet 2-3 evőkanál joghurttal, majd ha csomómentes, adjuk hozzá a maradék joghurtot is. 

Kanalazzuk az időközben megpuhult gombára, és alaposan keverjük el. Forrástól számítva fél percig főzzük, majd adjuk hozzá az almaecetet és a petrezselymet, alaposan keverjük meg, és vegyük le a tűzről. Kóstoljuk meg, és igény szerint adjunk hozzá még kevés sót.

Szűrjük le az időközben megfőtt tésztát, tegyük tányérokra, és kanalazzuk rá a gombapaprikást. Tetszés szerint savanyú uborkával fogyasszuk. 

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük