Egyszerű krumplis finomság: lágy tésztájú lapcsánka fokhagymával ízesítve

lapcsánkacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Régi, szerény, krumpliból készült finomság. Tócsni, lapcsánka, ki hogy ismeri, magában, tejföllel és sajttal megszórva is isteni.

Néhány alapanyagra lesz csak szükség ehhez az egyszerű krumplis csodához, amely lapcsánka vagy tócsni néven terjedt el. Az apai nagymamám régen nagyon sokszor állt neki akár több kiló krumplit is lereszelt, hogy elkészítse a krumplis sült tésztát. Nem sajnálta belőle a fűszereket, bors és fokhagyma jócskán került a krumplis reszelékbe, amit enyhén kiolajozott serpenyőben úgy sütött meg, mint ahogy a palacsintatésztát is szokás. Ha lapcsánkát készítek, a mai napig ezt a régi receptet követem, annyi különbséggel, hogy kisebb adagokban sütöm ki a krumpliropogósokat.

Ez a szerény recept rengeteg változatban elkészíthető, készülhet édesburgonyából, karalábéból, cukkiniből is, de a hagyományos krumplis verzió is gazdagítható a már említett zöldségekkel - más is kerülhet a krumplis tésztába, például alma, sonka, bármi, ami ízletes. Sokan hideg téli estéken hódolnak a lapcsánkának, ilyenkor érdemes forró teát kortyolgatni mellé. 

Vannak, akik úgy eszik a tócsnit, mintha lángost majszolnának, a sült tészta tetejére kerülnek a finomságok. Szerényen vagy gazdagon, de mindenképp érdemes kipróbálni ezt a pofonegyszerű krumpliból készült fogást.

Lapcsánka

lapcsánka

Hozzávalók 6 személyre

  • 60 dekagramm burgonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 darab tojás
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított burgonyát reszeljük le. Ízesítsük zúzott fokhagymával, sóval, borssal, adjuk hozzá a tojást és a lisztet, majd alaposan keverjük el a krumplis keveréket. Forró, enyhén olajozott serpenyőben mindkét oldalát süssük aranybarnára a lapcsánkának. Tejföllel meglocsolva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük