Roppanós pankomorzsában sült lazac gesztenyés kelbimbóval – Egyszerűen készül a látványos fogás

lazac-kelbimbó-7
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amilyen bonyolultan hangzik, olyan egyszerű elkészíteni ezt az egészséges és könnyed fogást.

Egy óra munkával elegáns, könnyed és egészséges fogást tehetsz az asztalra, amelynek biztosan elkérik a receptjét.

Ha nem eszel elég halat, akkor érdemes a lazaccal próbálkozni, mert szinte egyáltalán nincs szaga, és nagyon változatosan elkészíthető. A fűszerezését nem kell túlbonyolítani, tökéletes lesz akkor is, ha citrommal és zöldfűszerekkel sütöd. Ebben a receptben roppanós, citrusos pankomorzsával készítettük, csodás íze lett. A lazacon kívül a tőkehallal is érdemes megismerkedned, gyorsan elkészíthető, alakbarát fogásokat készíthetsz belőle.

Ha már ilyen barátkozós kedvedben vagy, akkor érdemes a kelbimbót is felvenned a repertoárba, egyészt megfizethető, másrészt nagyon egészséges zöldség. Ha nem szereted megpárolva, akkor süsd sütőben, szórd meg parmezánnal, teljesen más íze lesz így.

Lazac pankomorzsában

41483545 3166477 65c3b0dbfe1164437f3f45171da6ac9a wm

Hozzávalók 2 személyre

Lazac:

  • 500 gramm lazac (bőr nélkül)
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 kávéskanál rozmaring (szárított)
  • 5 evőkanál pankomorzsa
  • 30 gramm vaj
  • 1 teáskanál narancshéj (lereszelve)
  • 1 teáskanál citromhéj (lereszelve)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál petrezselyem (aprított)
  • 0.5 kávéskanál gyömbér (friss reszelve)
  • 1 evőkanál mandula (szeletelt)

Köret:

  • 200 gramm kelbimbó
  • 50 gramm gesztenye (főtt)
  • 40 gramm dió (darabolt)
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 80 milliliter tejszín
  • 1 kávéskanál méz
  • 1 kávéskanál édes chiliszósz
  • 0.5 kávéskanál petrezselyem (aprított)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 teáskanál brandy (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A lazacot tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges nedvességet felitassuk róla. Sózzuk, borsozzuk, és morzsoljunk rá egy kevés rozmaringot. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 

Egy serpenyőt forrósítsunk fel, és 2-3 perc alatt pirítsuk át benne a mandulát. 

Egy tálba tegyük bele a puha vajat, és keverjük hozzá a pankomorzsát, a citrom és a narancs reszelt héját, az összenyomott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, a gyömbért. Tegyük hozzá a megpirított mandulát is. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A morzsát kanalazzuk a lazac tetejére, és óvatosan nyomkodjuk rá a kanál domború felével. Süssük 20 percig, majd 5 percre tegyük grillfokozatra. 

A kelbimbókat és a főtt gesztenyét vágjuk félbe. A diót forró serpenyőben pirítsuk 2-3 percig. Egy lábasba tegyük bele a vajat és az olajat, várjuk meg, amíg felmelegszik, tegyük bele a kelbimbót, és fedő alatt pirítsuk 10 percig. Néha forgassuk át, hogy minden oldala pirult legyen. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük rá a tejszínt, és várjuk meg, amíg besűrűsödik. Tegyük rá a gesztenyét és a pirított diót is, adjuk hozzá az édes chiliszószt, a mézet, az aprított petrezselymet, forgassuk át, és pároljuk együtt 5 percig. A végén öntsük rá a brandyt, egy pillanatra vegyük feljebb a lángot, majd zárjuk el. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük