Lestyánnal és hagymával sült, szaftos sertéstarja: a sütő végzi a munkát

lestyanos-tarja
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tarja a sertés picit zsírosabb része, viszont éppen ezért nagyon szaftos lesz sütőben sütve, a belőle kisült zsírban pedig zöldségek is puhulhatnak.

A lestyánnal sült sertéstarja hatalmas kedvencem, nagymamám készítette mindig így, a család legnagyobb örömére. A friss lestyánnak olyan utánozhatatlan illata és íze van, ami mindent feldob, a hús is teljesen más, sokkal finomabb lesz tőle. 

Hogy a tarja igazán vajpuha és szaftos legyen, alacsony hőfokon, fedő/alufólia alatt, egy kevés vízzel érdemes sütni. Ha megpuhult, akkor mehet vissza pirulni.

Hogy még finomabb legyen a hús, a hagyma sem hiányozhat a receptből: alá vöröshagyma, rá pedig fokhagyma kerül. A zsírban megpuhult zöldség isteni lesz, a húsra kanalazva, de kenyérrel tunkolva is tökéletes. 

Lestyánnal, hagymával sült tarja

lestyanos-tarja2

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 4 szelet sertéstarja
  • 2 fej vöröshagyma
  • kevés zsír
  • 10 levél lestyán
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.

Készítsünk elő egy kb. 20x30 centis tepsit, kenjük ki 1-2 ek. zsírral. 

A vöröshagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe, majd vékony szeletekre, szórjuk a tepsibe. 

Az ujjnyi vastag tarjaszeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. (Ha vastagabbak a szeletek, picit klopfoljuk ki.)

Tegyük a tarját a tepsibe. A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, reszeljük le, majd oszlassuk el a szeletek tetején. Tegyünk minden tarjaszeletre 2-2 levél lestyánt is, és a hagymás alapra is tegyünk párat. Öntsünk a hús alá 1 deci vizet.

Fedjük le a tepsit alufóliával (vagy a tetejével), majd toljuk a sütőbe kb. 90 percre. 

Vegyük le a tetejét, szúrjunk egy villát a húsba, ha könnyen belemegy, akkor vegyük feljebb a sütőt 200 fokra, és tető nélkül toljuk vissza 10-15 percre.

Ha szépen megpirult, kínálhatjuk is.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük