Leveles tésztába csomagolt tojásrántotta: ötletes reggeli kevés munkával

rántotta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kicsit több időd van délelőtt és meleg reggelivel indítanád a napot, készítsd el a leveles tésztába csomagolt rántottát.

Nagyon látványos és ötletes, mégis nagyon egyszerű ez a meleg reggeli, egy szendvicsnél azért több idő, de egy rántottánál csak annyival több munka, amíg leveles tésztába csomagolod. A leveles tészta jobb és bal szélét csíkokra kell vágni, majd átlósan keresztezni, mintha fonnál, így lesz szép a tészta formája.

A tojásrántotta bármivel készülhet, akár üresen is, de érdemes bele zöldségeket és sajtot is keverni. Ha nem kedveled a gombát vagy a sonkát, használhatsz spenótot, kaliforniai paprikát, kolbászt, hagymát, tényleg rád van bízva az ízesítés.

Azért, hogy szép aranybarna legyen a teteje, mindenképp kend le tojással, mielőtt a sütőbe tolod, de akár szezámmaggal is meghintheted.

Leveles tésztába csomagolt rántotta

rántotta2

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 275 gramm leveles tészta
  • 6 darab tojás
  • 150 gramm gomba
  • 100 gramm sonka
  • 100 gramm sajt (gouda)
  • 2 evőkanál petrezselyem (friss)
  • 1 evőkanál vaj
  • ízlés szerint só, bors
  • tojás (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A sonkát vágjuk vékony szeletekre, majd kockázzuk össze, a gombát mossuk meg, szintén szeleteljük fel.

Egy serpenyőben melegítsünk vajat, mikor megolvadt, dobjuk rá a sonkát és a gombát. Pár percig süssük, míg a sonka és a gomba meg nem pirul, akkor jó, amikor a gomba alól elpárolog a folyadék.

Közben verjünk fel 6 tojást, majd keverjük bele a reszelt sajtot. Öntsük a pirult gombára és sonkára, keverjük össze, készítsünk rántottát. Sózzuk, borsozzuk, keverjük bele az apróra vágott petrezselymet.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A rántottát hagyjuk kihűlni, közben készítsük elő a leveles tésztát. Nyújtsuk ki vékonyra, nagyjából egy 40x30 centis téglalapra. Úgy forgassuk, hogy állítva legyen előttünk. A tészta jobb és bal szélét vagdossuk be vízszintesen, 2,5 centi széles csíkokra úgy, hogy középen maradjon egy 10 centi széles sáv, ahova a tojásrántotta kerül.

Kanalazzuk a tojásrántottát a szabadon hagyott sávba, oszlassuk el rajta. Fogjunk meg egy csíkot, majd átlósan húzzuk át a rántotta felett, utána a másik oldalról is fogjunk meg egy tésztacsíkot, azt is tegyük át a rántotta felett átlósan, mintha fonnánk. Ezt ismételjük, míg el nem fogynak a csíkok és be nem borítjuk teljesen a tojásrántottát.

Kenjük le egy felvert tojással a leveles tészta tetejét, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre, míg aranybarna nem lesz.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük