Nyári, mézédes fánk úgy, ahogy a görögök szeretik: szerény alapanyagokból áll össze

gfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A görögök csábos fánkja, a Loukoumades tésztájában érezhető a narancs kellemes zamata, ráadásul mézzel is meglocsolják a kisült golyókat.

A legtöbb nemzet büszkélkedik saját fánkrecepttel, köztük a görögök is. Ha arrafelé nyaralsz, gyakran találkozhatsz az aranyló csodával, amelyre mézet szokás csorgatni. A mennyei finomság otthon is elkészíthető, méghozzá nagyon egyszerűen.

A fánk szerény alapanyagokból áll és fahéjas-porcukros bunda borítja, hasonlít a magyar verzióhoz, mivel azonban narancshéj és méz is dúsítja a tésztát, mégis más. A szerkezete lágyabb, az íze pedig csodás, főleg akkor, ha mézet is csorgatsz az aranybarnára sütött fánkra.

Loukoumades

gfct

Hozzávalók 18 darabhoz

  • 175 gramm finomliszt
  • 1 csipet
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 darab narancs
  • 1 teáskanál instant élesztő
  • 160 milliliter meleg víz
  • olaj a sütéshez
  • 1 teáskanál fahéj
  • 120 gramm porcukor
  • méz ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A narancs héját reszeljük le.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, cukrot, a narancs reszelt héját, az élesztőt és a vizet. Kezdjük el összedolgozni, nyújtsunk belőle nyúlós, ragadós tésztát, majd takarjuk le, meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.

A fánkmasszát kanalazzuk habzsákba.

Az olajat forrósítsuk fel, majd nyomjunk a zsákból kisebb golyókat az olajba, süssük őket aranybarnára minden oldalán.

A porcukrot és a fahéjat keverjük egybe, majd forgassuk meg ebben a keverékben a meleg fánkokat.

Tálalásnál mézzel is meg lehet locsolni a fánkokat.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük