Maradék főtt tésztából laktató egylábasos fogás - Egyszerűsített mac and cheese pillanatok alatt

macandcheese
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sosem szabad kidobni a megmaradt alapanyagokat, csak össze kell párosítani, mihez mi illik, aztán indulhat is a főzés.

Ez a recept tényleg a maradékmentés jegyében született: az előző napi paprikás csirkéhez kifőzött tészta fele megmaradt, volt egy megkezdett doboz tejszín a hűtőben, illetve maradt egy kis sonka, ami nyersen nem, pirítva viszont annál finomabbnak bizonyult.

Mi készüljön ezekből az alapanyagokból, mielőtt a kukában végzik? Természetesen egy jó kis mac and cheese. Sajtrajongók vagyunk, úgyhogy az mindig van a hűtőben, a tészta adott volt, a tejszín picit krémesebbé, a sonka pedig ízesebbé tette az egészet.

Tökéletes maradékmentő vacsora lett belőle, de természetesen más alapanyagokkal is el lehet készíteni, sonka helyett baconnel, tejszín helyett tejjel, ha pedig frissen főzitek a tésztát, a főzővize is hasznosítható a szószhoz.

Mac and cheese

macandcheese2

Hozzávalók 2 személyre

  • 250 gramm főtt tészta
  • 100 gramm bacon vagy sonka
  • 150 gramm gouda sajt
  • 1 deciliter tejszín
  • ízlés szerint frissen őrölt tarkabors
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A sonkát vagy bacont vágjuk vékony szeletekre, majd kockázzuk össze. A sajtot reszeljük le.

Egy tapadásmentes serpenyőben pirítsuk ropogósra a bacont/sonkát. Szórjunk rá frissen őrölt borsot, kevergessük, míg illatozni nem kezd. 

Dobjuk rá a kifőtt tésztát. Szórjuk rá a sajtot, majd nagy lángon, kevergetve pirítsuk, míg a sajt el nem kezd olvadni, a tészta pedig le nem pirul itt-ott. Ha a sajt megolvadt, borítsuk rá a tejszínt. 

Keverjünk rajta egyet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd vegyük le a tűzről, nem szeretnénk, ha a tejszín továbbpuhítaná a tésztát.

Melegen, plusz sajttal megszórva tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük