Sokmagvas kréker gluténmentesen: gyors és könnyű ropogtatnivaló

Magos-kreker-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ebben a krékerben rengeteg olajos mag kap helyet, és mivel rizsliszttel készül, még gluténmentes is. Remek ropogtatnivaló, amely sokáig eláll.

Az izgalmas és roppanós kréker nem kizárólag a skandináv országok kiváltsága: bár az alaprecept megalkotásában ők voltak az úttörők, mára bárki számára elérhetők. Érdemes otthon is kísérletezni, hiszen sokkal jobban megéri a házi változatot választani. 

A kréker hatalmas előnye a kekszekkel vagy más ropogtatnivalókkal szemben, hogy tojás és tejtermék nélkül készül, így száraz, hűvös helyen tárolva sokáig eláll. A ropogós harapnivalóhoz olyan magokat kombinálhatsz, amilyet csak jólesik: bár ebben a receptben szezám-, len-, kendermag és mandula szerepel, bátran használhatsz akár napraforgó- vagy tökmagot, esetleg mákot is.

Magos kréker

Magos-kreker

Hozzávalók 16 darabhoz

  • 80 g barna rizsliszt
  • 50 g mandulaliszt vagy őrölt mandula
  • 3 ek kendermag
  • 2 ek lenmag
  • 2 ek szezámmag
  • 0.25 tk sütőpor
  • 0.5 tk
  • 1 ek olívaolaj
  • 4 ek víz
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze valamennyi hozzávalót, és kézzel alaposan gyúrjuk össze. Egy viszonylag nehezen összeálló, morzsálódó masszát kapunk. Formázzuk korong alakúra, majd két ív sütőpapír között nyújtsuk 2-3 mm vastagságúra. Törekedjünk a négyzet formára.

A tészta könnyen szakad, és ha ez megtörténik, akkor kézzel tapasszuk újra össze. Vegyük le a felső sütőpapírt, és egy éles késsel vágjunk 5x5 cm-es négyzeteket. 

A sütőpapírral együtt óvatosan helyezzük át őket egy nagyobb tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig, vagy amíg aranybarna színűek nem lesznek.

Vegyük ki a tepsit a sütőből, hagyjuk őket 15 percig hűlni, majd a vágások mentén tördeljük szét.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük