Karácsonyi mákos kalács, avagy babka: vajas, foszlós tészta, rengeteg töltelék

makos babka cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Foszlós, gazdag kalácstészta, rengeteg mák: a csavar szó szerint csak a formában van, de annak nagyon jót tesz.

A babkában nemcsak a rengeteg töltelék és a gazdag, vajas, tojásos, foszlós tészta az elképesztő, hanem a formája is. A kalácsot, miután éppen úgy megformáztuk, ahogyan azt egy bejglivel tennénk, egyszerűen hosszában kettévágjuk és egymásba csavarjuk. Így a tészta- és töltelékrétegek egészen szürreális módon tekeregnek egymás körül és sokkal szaftosabb, töményebben töltelékes élményt nyújt.

Fontos, hogy a máktöltelék is nagyon finom legyen, erre nagy gondot kell fordítani. Éppen ezért én rengeteg lekvárral kevertem ki a mákot, ami nem csak édesíti és krémesíti, de egy savanykás-gyümölcsös csavart is ad neki. A hagyományos babka egy brutális cukorszirupot kap a nyakába, miután megsült, én most megelégedtem egy kis vaníliás tejjel, az is elég sokat dobott az állagán. 

Mákos babka kalács

makos babka kicsi

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához

  • 500 gramm liszt
  • 2 deciliter tej
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 darab tojás
  • 1 tasak porélesztő
  • 50 gramm cukor
  • 100 gramm vaj
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 400 gramm darált mák
  • 150 gramm cukor
  • 2 deciliter baracklekvár
  • 1 deciliter víz

A locsoláshoz

  • 1 deciliter tej
  • 1 zacskó vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt és a cukrot. A lisztet elkeverjük a tojásokkal és az élesztős, cukros tejjel, míg össze nem áll. A vajat megolvasztjuk, és folyamatos gyúrás közben három részletben a tésztához adjuk. Addig dagasztjuk, míg sima felületű tésztát nem kapunk. Letakarva, langyos helyen hagyjuk a kétszeresére kelni kb. 45 perc alatt.

Közben elkészítjük a tölteléket. A cukrot összeforraljuk a vízzel és elkeverjük a mákkal, majd a lekvárt is hozzáadjuk. Hagyjuk egészen kihűlni.

Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk, két kalács lesz belőlük. A tölteléket is két részre osztjuk.

A tésztákat kinyújtjuk téglalap alakúra és fél centi vasatgságúra, majd megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük és hosszában kettévágjuk. Az így kapott féltekercseket egymás köré csavarjuk, és egy tepsibe vagy hosszúkás sütőformába tesszük. 

Letakarjuk őket, és további fél órát kelni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokon, ha felmelegedett, betesszük a kalácsokat. Körülbelül 35-40 perc alatt fognak megsülni - amikor már úgy néz ki, hogy majdnem jók, a tejet felmelegítjük a vaníliás cukorral és egyenletesen meglocsolgatjuk vele a kalácsokat. További öt percig sütjük. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük