A legfinomabb gyerekkori édesség a mákos nudli - A nagymama receptje mindig működik

mákos nudli cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legjobb mákos nudlit nagymamám készítette, természetesen mindig házi gyümölcslekvárral kínálta.

Ami az olaszoknak a gnocchi, az a magyaroknak a nudli. Hogy miért? Mindkét étel alapja a krumpli, amelyet aztán kifőznek, majd valamilyen szósszal tálalnak.

A nudli igazi nosztalgikus, szívmelengető étel, időnyerés céljából sem érdemes mirelitet venni, mert összehasonlíthatatlan a kettő. Egyébként is, ki ne szeretné felidézni gyerekkora kedvenc ízeit? Ha pedig van otthon házi lekvár, mindenképpen azt tálalj hozzá, nagyon jól illik mellé.

Mákos nudli gyümölcslekvárral

mákos nudli recept

Hozzávalók 4 adaghoz

Nudli

  • 1 kilogramm krumpli
  • 200 gramm liszt
  • 2 darab tojás
  • 3 evőkanál vaj
  • ízlés szerint

Tetejére

  • 80 gramm vaj
  • 200 gramm mák (darált)
  • 100 gramm porcukor
  • opcionális citromhéj (reszelt)
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit főzzük meg héjában, hámozzuk meg. Nyomjuk össze krumplinyomóval, hagyjuk teljesen kihűlni.

Olvasszunk fel 3 evőkanál vajat. A tojást verjük fel villával, majd az olvasztott vajjal együtt keverjük az összenyomott krumplihoz. Adjunk hozzá annyi lisztet, hogy puha tésztánk legyen, gyúrjuk össze, majd formázzunk belőle nudlikat. 

Közben forraljunk fel vizet egy kevés sóval egy lábasban. A nudlikat tegyük bele, addig főzzük, amíg a víz felszínére nem úsznak. Emeljük ki őket egy szűrőkanállal, forgassuk bele olvasztott vajba. 

A darált mákot keverjük össze porcukorral, majd szórjuk meg vele ízlés szerint a nudlikat. Ha szeretjük, reszelt citromhéjat is tehetünk rá. A lekvárt viszont ne hagyjuk el mellőle. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük