Így készül a tökéletes mákos nudli: örök klasszikus, amit nem lehet megunni

mákosnudlic
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mákos nudliról a gyerekkorom és a nagymamám jut eszembe, ő készítette sokszor ezt a finomságot.

A mákos nudli egy örök klasszikus, sokan mégsem állnak neki otthon, pedig egyáltalán nem bonyolult az elkészítése. A krumpli magától megfő, nem kell mellette állni, utána pedig már csak össze kell állítani belőle a tésztát, megformázni, majd kifőzni.

Fontos a zsiradék

Azért, hogy a nudlik ne ragadjanak össze, a megfőtt, puha darabokat olvasztott vajba vagy olajba kell forgatni. Desszert esetén érdemes inkább vajat választani, míg sósnál inkább olajat. Ha kifőtt az összes krumplinudli, mehet is rá a cukorral kikevert mák, és készen is vagyunk.

Mákos nudli

mákosnudli

Hozzávalók 6 személyre

  • 60 dekagramm burgonya
  • 20 dekagramm liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 csipet
  • 20 dekagramm mák
  • 10 dekagramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát puhára főzzük, egy krumplinyomón áttörjük egy nyújtódeszkára, és megvárjuk, míg kihűl. Ekkor hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sót, majd az egészet összedolgozzuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastag rudakat formázunk belőle, amelyekből 3 cm-es darabokat vágunk, és gyors mozdulatokkal nudlivá sodorjuk.

Forrásban lévő vízbe tesszük, és addig főzzük, míg a nudlik feljönnek a víz tetejére. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, majd kevés vajjal vagy olajjal összeforgatjuk. Végül összekeverjük a porcukrot és a darált mákot, jó alaposan megszórjuk vele a nudlikat, és az egészet átforgatjuk.

Ha inkább a sós ételeket kedvelitek, készítsétek el ezt a pirított hagymás nudlit. 
 

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük