Krémes, sütés nélküli sajttorta - Észre sem veszed, hogy nincs benne liszt

StahlJudit MentesEdessegek MalagaCheescakecover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt a glutén-, tej- és tojásmentes tortát a datolya édesíti meg, ráadásul sütés nélkül, körülbelül fél óra alatt készül el.

Mark Twaintől származik a mondás: „Jobb optimistának lenni, aki néha téved, mint pesszimistának, akinek mindig igaza van.” Úgyhogy örök optimistaként megkockáztatom, hogy ez az egyik legcsodásabb sütemény a könyvben és sokan szeretni fogják. Miközben a finomított cukor zéró benne, helyette a természet cukorkájának is nevezett datolya, a karamell-lelkű juharszirup és az édes bortól muskotályossá váló mazsola domborít.

Tele van szuperegészséges, nagy fehérjetartalmú olajos magvakkal. Ahhoz képest, mennyire csinos torta, nem sok vele a meló, és különösebb konyhai jártasság nélkül is sikeresen kivitelezhető.

Mentes édességek – A forradalmi desszertkönyv másként evőknek
Stahl Judit receptjeiből egy ország főz-süt majdnem két évtizede. Aztán jöttek sorban a kérdések: lehet-e GLUTÉN, TEJ és TOJÁS nélkül ugyanolyan finom, ínycsiklandó zamatokat elérni? Íme! A szabály az első perctől kezdve egyértelmű volt: csak semmi kompromisszum az ízekben. A könyv végén pedig Judit hasznos információi olvashatóak a táplálkozástan legkorszerűbb eredményeire támaszkodva. Feketén-fehéren, divatoktól (is) mentesen.

 

Malaga Cheesecake

StahlJudit MentesEdessegek MalagaCheescakect

Hozzávalók 10 szelethez

Az alaphoz:

  • 15 dekagramm magozott aszalt datolya
  • 20 dekagramm mandula
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 evőkanál juharszirup

A krémhez:

  • 30 dekagramm kesudió
  • 2 deciliter kókusztej
  • 15 dekagramm kókuszolaj
  • 1.25 deciliter juharszirup
  • 2 darab biocitrom

A tetejére:

  • 1.5 deciliter édes malagabor
  • 0.25 teáskanál agar-agar
  • 10 dekagramm mazsola
  • 2 dekagramm tisztított natúr pisztácia, durvára vágva
  • kevés kókuszolaj (tortaformába)
Recept idők

Elkészítés:

Az alaphoz az aszalt datolyát 30 percre meleg vízbe áztatjuk egy tálban, a krémhez a kesudiót pedig 3 órára egy másik tálban. Ezután mindkettőt leszűrjük.

Kókuszolajjal kikenünk egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.

Az alaphoz a datolyát és a mandulát késes robotgépben összedaráljuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat és a juharszirupot, majd addig járatjuk a gépet, amíg gyúrható állagú masszát kapunk. Vizes kézzel egyenletes rétegben belenyomkodjuk a tortaformába.

A krémhez a kesudiót, a kókusztejet, a kókuszolajat és a juharszirupot szintén késes robotgépbe tesszük. Hozzáreszeljük mindkét citrom héját, és hozzáfacsarunk 2 evőkanálnyi citromlevet. Kifejezetten alaposan összedolgozzuk az egészet, aztán ha kész a krém, rásimítjuk az alapra.

A tortát lefedve 1 napra hűtőbe rakjuk.

Másnap egy kis edényben kézi habverővel elkeverjük a borban az agaragart, utána hozzáadjuk mazsolát, és mérsékelt tűzön felforraljuk, majd 5 percig enyhe forrásban tartjuk. Langyosra hűtjük, belevegyítjük a pisztáciát, és a keveréket a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, és megvárjuk, hogy a mazsolás réteg rádermedjen.

Tálalás előtt a tortát körbevágjuk forró vízbe mártott késsel, hogy könnyen kiemelhessük a formából.

Fotó: Körmendi Imre

Ezt is szeretjük