Így készül a sűrű, szaftos máltai lecsó: a kapunata nagyon laktató

kapunata
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A lecsó nem csak a magyar konyha ékköve, más nemzetek fogásai közt is megtalálható, helyi ízekkel készítve.

A máltai gasztronómia rendkívül izgalmas. Az ország fogásainak nagy része mediterrán ízvilágú, de Észak-Afrika jellegzetes fűszerei is éreztetik magukat. Az ország elhelyezkedéséből adódóan a tengeri herkentyűk is nagyon népszerűek. Érdemes még kiemelni a sajtkülönlegességeket és a szaftos, tartalmas egytálételeket is. Az egyik ilyen a kapunata, a máltai lecsó.

Az ízletes fogás több változatban készülhet, pont úgy, ahogy kis hazánkban is. Míg nálunk népszerű a kolbászos vagy tojásos verzió, addig Máltán lehet találkozni nyúlhússal készülttel, vagy olyannal, amelyben tengeri herkentyűk is helyet kapnak. A fűszereket érdemes bátran használni, ha lehet, friss bazsalikomot válassz, úgy sokkal finomabb lesz, de az őrölt is megteszi, ha nincs más. Ha szereted a menta intenzív aromáját, akkor azzal is fűszerezhetsz, illetve fekete olívabogyóval is feldobhatod a különleges ételt. 

Derűs és nyüzsgő ősz és tél Máltán

A máltai szigetvilág kellemes éghajlattal büszkélkedhet; a telek enyhék, a napsütéses napok száma több, mint 300. Az impozáns paloták és várak rengetegéből alig lehet választani, de a kulturális naptár művészeti kiállításokkal és koncertekkel is várja a Máltára érkezőket. Amíg Európában a november egyet jelent a ködös idővel, addig két óra repüléssel a napsütéses Máltára érkezhetünk! 

Promóció

Máltai lecsó – kapunata

mlct

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 darab cukkini
  • 2 darab padlizsán
  • 2 darab zöld paprika
  • 1 darab sárga paprika
  • 2 darab paradicsom
  • kevés olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 dl víz
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt bazsalikom
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 maréknyi kimagozott fekete olívabogyó (opcionális)
  • 1 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A cukkinit, padlizsánt, paprikákat és paradicsomot vágjuk kockákra.  

Egy kevés olívaolajat hevítsünk egy magas falú serpenyőben, majd dobjuk rá a cukkinit és a padlizsánt, pirítsuk 5-8 percig, majd szedjük tányérra.

A serpenyőbe öntsünk ismét kevés olajat, forrósítsuk fel és dobjuk rá a finomra vágott hagymát.

A hagymát dinszteljük üvegesre, utána adjuk hozzá a cukkinit, padlizsánt, paprikákat, paradicsomot és a zúzott fokhagymát.

A zöldségeket 1-2 percig kevergessük, majd adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, keverjük el, 2 perc után öntsük fel vízzel.

A lecsót ízesítsük sóval, borssal, bazsalikommal és balzsamecettel.

A lecsót főzzük alacsony láng felett 15-20 percig, ha szeretnénk, 1 maréknyi olajbogyóval vagy finomra vágott petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük