Kiadós, szaftos marhapörkölt a mama receptje szerint: házi krumpligombóccal kínáld

mpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kiváló alapanyagok, sok hagyma és az idő a lelke a jó marhapörköltnek, alacsony hőfokon órákig is készülhet.

Nincs két egyforma recept, ahogy két egyforma szakács sem létezik, a konyhában mindenki másképp mozog. De nincs is ezzel semmi baj, a főzés jó dolog, az evés még jobb, ne félj megvalósítani az elképzeléseidet, saját ízlésedre szabni az ételeket.

A pörkölt hozzátartozik a magyar gasztronómiához, sokfajta húsból, de zöldségből is készülhet. A húsos pörköltek közül a marha nagy kedvenc, különösen finom bográcsban készítve, vörösborral, de nem kell feltétlen a szabadban egy hatalmas kondér felett ügyeskedned, egyszerűbben is készülhet a régi kedvenc.

A jó pörköltnek több titka is van. Akkor jó, ha sűrű a szaftja, a hús vajpuha, és persze a fűszerezés is sokat számít. Marha esetében lábszárból érdemes a pörköltet készíteni, de lapockából, nyakból és pofahúsból is összedobhatod. A marhapörkölt sokféleképpen készülhet, indulhat a menet pörköltalappal, de a hús körbepirításával is kezdhetsz. Használhatsz vörösbort, de nélküle is készülhet, amit viszont nem érdemes kihagyni, az a majoránna, kiemeli a marhahús zamatát.

Mamaféle marhapörkölt

mpct

Hozzávalók 4 személyre

Pörkölt:

  • 80 dkg marhalábszár
  • kevés olaj vagy zsír
  • 5 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • víz szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 darab erős paprika
  • 1 darab paradicsom

Krumpligombóc:

  • 1 kg krumpli
  • só ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 darab tojás
  • liszt szükség szerint
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

Pörkölt:

A húst kockázzuk egyforma méretűre.

Az olajat vagy zsírt forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és dinszteljük, míg üveges lesz, utána a reszelt fokhagymát és a húst is adjuk hozzá.

A húst pirítsuk fehéredésig, majd keverjük hozzá a pirospaprikát, a vizet (1 bögre) és a fűszereket, félig lefedve, gyakran kevergetve, alacsony lángon főzzük 1 órát.

A finomra vágott hegyes erős paprikát és paradicsomot 1 óra elteltével forgassuk a pörkölthöz, az elfőtt vizet pótoljuk (egy vagy fél bögre, szükség szerint), és főzzük még 1 órát.

Amikor a hús puha lesz, de a szaft még nem sűrű, akkor vegyük feljebb a lángot, és főzzük sűrűre a pörköltet.

A kész pörköltet kínáljuk tésztával, kenyérrel vagy krumpligombóccal, és a savanyút se felejtsük el mellőle.

Krumpligombóc

A megpucolt krumplit vágjuk egyforma kockákra, bő, sós vízben főzzük puhára.

Miután a krumpli megpuhult, szűrjük le, még melegen törjük össze krumplinyomóval, adjuk hozzá a vajat és tegyük félre, várjuk meg, míg kihűl.

A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a tojást és a lisztet, kezdjünk el tésztát gyúrni. A lisztet mindig kis adagokban adjuk a krumplihoz, annyit, amennyit felvesz.

A begyúrt, könnyen kezelhető tésztából formázzunk tetszőleges méretű gombócokat.

A gombócokat dobjuk sós, enyhén olajos vízbe, és főzzük addig, míg feljönnek a felszínre. Amikor a gombócok a felszínre úsztak, várjunk még 2-3 percet, utána szedjük ki, majd kínáljuk a pörkölt mellé.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük