Marokkói ezerlyukú palacsinta: a meseszép finomság egyszerűen készül

mpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A marokkói palacsinta felszíne buborékos, mely az élesztőnek köszönhetően jön létre sütés közben.

A marokkói gasztronómia varázslatos, erőteljes ízek és illatok uralják. Rengetegféle különleges fűszert használnak, ételeik többsége mégis egyszerűen készül. Eme szerénység különösen a desszertjeikre érvényes, melyeknél fő szabály, hogy legyenek minél édesebbek. Ilyen finomság a marokkói fánk is, mely szerény hozzávalókból készül, vagy a palacsinta, mely nem hasonlít a mi vékony tésztás változatunkra.

A lyukacsos palacsinta hagyományosan vízzel készül, de tejjel is érdemes kipróbálni. A legtöbb receptben ezt a palacsintát csak az egyik oldalán sütik, nem szokták megfordítani.

Marokkói ezerlyukú palacsinta

mpct

Hozzávalók 4 személyre

Palacsinta:

  • 30 dkg búzadara
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csomag instant élesztő
  • 4 dl langyos tej
  • olaj vagy vaj a sütéshez

Tálalás:

  • méz ízlés szerint
  • lekvár ízlés szerint
  • bogyós gyümölcsök ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A búzadarát keverjük össze a liszttel, sóval, cukorral, fahéjjal és az élesztővel. Ezután adjuk hozzá a tejet, keverjünk belőle sűrű masszát. (Ha szükséges, a receptben írt mennyiséget növelni lehet a textúra elérésének érdekében.) A bekevert palacsintamasszát fedjük le, és hagyjuk állni 15-30 percig.

A pihentetés után keverjük át a masszát, ha túl sűrű, adjunk még hozzá kevés tejet.

A serpenyőt hevítsük fel, majd csorgassunk bele kevés olajat, és a masszából fagyiadagoló segítségével mérjünk a serpenyőre. A kis palacsintákat lassú tűz felett süssük addig, amíg a felszínük buborékos nem lesz.  A kész palacsintát mézzel vagy lekvárral locsolva kínáljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük