Rugalmas tésztájú, édes marokkói fánk: szerény, filléres finomság

mfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A marokkói gasztronómia varázslatos, tele van édes és pikáns fűszerekkel, amelyek a hagyományos desszertekben is éreztetik magukat.

Az izgalmas marokkói konyha az illatos fűszereiről ismert, a leggyakrabban sáfrányt, fahéjat, koriandert, római köményt és borsot használnak. Marokkóban a kuszkusz az egyik legkedveltebb köret, amit omlós bárány- vagy csirkehússal szoktak kínálni, de a zöldséges verziókat sem vetik meg a helyiek. Ételeiket lassú tűz felett készítik, így a hús szó szerint lemállik a csontról.

Természetesen a marokkói konyha is roskadozik az édességektől, szeretik a mandulás finomságokat, olyan különleges alapanyagokat használnak ízesítésként, mint az illatos narancsvirágvíz és rózsavíz. A finomságokat mentatea mellé szokták fogyasztani, miközben egy jót beszélgetnek.

Mi az a Sfenj?

Ha egyszer úgy döntesz, felfedezed az egzotikus országot, a bazári életbe mindenképp kóstolj bele, hosszú órákat lehet eltölteni a kincseket szemlélve: ilyenkor nem csak szuvenírekkel lesz gazdagabb az ember, érdemes megkóstolni az ételeket is. Az utcai árusok sok illatos csemegét kínálnak, az egyik nagy kedvenc a Sfenj, a marokkói fánk, amit ropogósra sütve árulnak. A kisült fánkokat pálmalevélből készült hurokra fűzik, majd cukorba vagy mézbe szokták mártani.

A gusztusos fánkokat otthon is el lehet készíteni, az alapanyagok egyszerűen beszerezhetőek, nem drágák. Ha kicsit különlegesebbre vágysz, akkor narancsvirágvíz vagy rózsavíz is kerüljön a tésztába, ha azonban nem sikerül beszerezned a nem mindennapi hozzávalót, akkor 1 teáskanál fahéjjal bolondítsd meg.

Marokkói fánk

mfct

Hozzávalók 18 darabhoz

  • 300 gramm liszt
  • liszt szükség szerint
  • 240 milliliter víz
  • víz szükség szerint
  • 2 teáskanál porélesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál narancsvirágvíz, rózsavíz vagy fahéj
  • olaj a sütéshez
  • cukor vagy méz a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A porélesztőt keverjük össze a cukorral, majd öntsünk rá 120 milliliter langyos vizet.

A  300 gramm lisztet szitáljuk keverőtálba, majd keverjük egybe a sóval és fahéjjal. A közepébe ássunk egy kis mélyedést és öntsük bele az élesztős vizet (ha narancsvirág- vagy rózsavizet szeretnénk a tésztába tenni, most adjuk hozzá, akár 1 teáskanállal több is lehet, de akkor a fahéjat ki kell hagyni). Öntsünk rá még 120 milliliter langyos vizet. Kezdjük el összedolgozni a tésztát, laza, palacsinta állagú masszát kell kapni, ha szükséges, lisztet vagy még langyos vizet keverjünk a tésztába. Ha elértük a megfelelő állagot, fedjük le és hagyjuk állni 15-25 percig, amíg buborékok jelennek meg a tészta felszínén. Ezután adjunk még hozzá szükség szerint lisztet és gyúrjuk lágy, ruganyos tésztává. Ha túl keménynek érezzük, evőkanalanként adjunk langyos vizet a tésztához.

A tésztát helyezzük át egy enyhén kiolajozott tálba, a tetejét is kenjük meg olajjal, utána fedjük le és 1 órát pihentessük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, osszuk 18-20 egyforma méretű darabra. A darabokból formázzunk labdákat, utána a tészta közepét lyukasszuk ki az ujjunk vagy gyűszű segítségével, hogy 2 centiméter átmérőjű legyen a luk, majd formázzunk a tésztából karikákat.

A lyukas közepű fánkokat bő olajban süssük aranybarnára, tálalás előtt forgassuk meg cukorban vagy mézzel locsoljuk meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük