Fűszeres, medvehagymás chilis bab - A klasszikus recept szezonálisan

medvehagymás chilis bab cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyetlen hozzávalóval a chilis babot is szezonálissá lehet tenni, mégpedig a medvehagymával.

A jó chilis bab titka, hogy az alapanyagok lassan, sokáig főnek, hogy az ízek összeérjenek. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, csak türelemre van szükség.

A chilis babnál is az ahány ház, annyi szokás elve működik - az autentikus receptben nincs kukorica, de valahogy itthon a kukoricás változat terjedt el. Én egy kocka étcsokit is szoktam beletenni, nem érezni az édességét, de izgalmasabb ízt ad neki. A csípősséget te szabályozod, én úgy szeretem, ha nem dominál, de ha van otthon többféle chilid, mindegyikből tehetsz bele egy keveset.

Bár a chili con carne egyik fő összetevője a darált hús, ezt a fogást is el lehet készíteni vegetáriánus változatban. Nem biztos, hogy ismered, de tésztával is készítheted ezt az ételt, ilyenkor kicsit kevesebb húst tegyél bele. 

Medvehagymás chilis bab

medvehagymás chilis bab recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 400 gramm darált hús (pulyka vagy marha)
  • 1 teáskanál chilipor
  • ízlés szerint oregánó
  • 50 gramm sűrített paradicsom
  • 1 kocka étcsokoládé
  • 2 doboz vörösbabkonzerv
  • 1 doboz kukoricakonzerv
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra. A medvehagymát is mossuk meg alaposan és vágjuk fel. 

A kókuszzsírt melegítsük fel egy nagyobb lábasban, majd pároljuk rajta üvegesre a hagymát. Szórjuk rá a chilit, morzsoljuk rá az oregánót, majd tegyük rá a darált húst. Pirítsuk meg a húst, közben sózzuk, borsozzuk, majd tegyük hozzá a paradicsomkonzervet, pár percig rotyogtassuk együtt. Tegyük bele a csokit is. Adjuk hozzá a babot, a kukoricát, majd a legvégén a medvehagymát. Addig főzzük, amíg a szaft be nem sűrűsödik, majd vegyük le a tűzről. 

Fotó: Szász Eszter/Sóbors

Ezt is szeretjük