Cukormentes kókuszgolyó reszelt almával: nem hizlal, mégis fantasztikus
A cukormentes kókuszgolyó a reszelt almától lesz annyira szaftos. Ha gluténérzékeny is vagy, zabpehelyből is válaszd a gluténmentes változatot.
Ha gyors, mutatós, egyszerű desszertre vágysz, amivel bárkit leveszel a lábáról, próbáld ki ezt a gesztenyegolyót. A masszája már önmagában is isteni, de még finomabb lesz, ha meggyet is rejtesz bele. Utóbbi lehet mirelit és befőtt is, szezonjában pedig természetesen friss.
Az a legjobb, ha 100%-os, cukrozatlan gesztenyemasszával dolgozol, de ha nem kapsz ilyet, a cukrozott is ugyanúgy működik, akkor viszont kevesebb porcukrot és több darált kekszet adj hozzá. Ízesítésként rumot és vaníliát használtunk, itt megfelel az aroma is, de ha van otthon, valódi alkohollal és rúd kikapart magjával lesz a legfinomabb.
A kész golyókat aztán kókuszba is forgathatod, ahogyan mi tettük, de olvasztott csokiba is márthatod.
A gesztenyemasszát, a darált kekszet és a porcukrot morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a rumot, vaníliát és az olvasztott vajat. Dolgozzuk össze a masszát, egy szép gombóc lesz belőle.
Közben a meggyet csöpögtessük le. (Ha szükséges, magozzuk ki.)
Egy tányérra szórjunk egy kevés kókuszreszeléket, lehet még pótolni, ha szükséges.
A gesztenyemasszából formázzunk kb. diónyi golyókat, lapítsuk ki őket, majd rejtsünk a közepükbe egy meggyet. (Ha nagy szemű a meggy, egy felet is elég.) Utána csomagoljuk be a meggyet a masszába, formázzuk ismét golyóvá, hempergessük meg a kókuszban. Járjunk el így a maradékkal is.
Rögtön kínálhatjuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia
@sobors.hu