Ezért könnyezel hagymahámozás közben: 4 megelőző trükk, ami sokaknak beválik
Érdekes, miért könnyezel, ám sokak szerint meg lehet előzni a kellemetlenséget.
Ha kevés hozzávalós levest keresel a hűvös hónapokra, akkor megtaláltad: bár nem az a tipikus pár perc alatt összedobható recept, az egyszerűsége biztosan kárpótol majd.
Ennél a receptnél az a legfontosabb, hogy a hagyma megfelelően megpuhuljon, és lágy állagúvá, karamelles ízűvé piruljon. Ehhez pedig rá kell szánni legalább egy órát, de az előkészítés gyorsaságától és a hagyma típusától függően ez akár több is lehet.
A recept bort is használ, amelyhez fehéret és vöröset is választhatsz, hiszen mindkettő jól áll majd neki. A vöröstől azonban testesebb, markánsabb lesz az össszhatás.
Készítsük elő a hagymát: tisztítsuk meg, majd félbevágva szeleteljük fel őket.
Olívaolajjal felhevített nagyobb edényben, közepes hőfokon karamellizáljuk a hagymát: adjuk hozzá a kakukkfüvet, a babérleveleket, a sót és a borsot, és gyakori kevergetés mellett főzzük 45 percig (a hagyma keménységétől függően 1 óra is lehet). Akkor van kész, amikor a hagyma teljesen megpuhult, és aranybarna színűvé vált.
Szórjuk rá a lisztet, alaposan keverjük össze őket, majd öntsük bele a bort, és főzzük további 10 percig, hogy az alkohol elpárologjon belőle.
Adjuk hozzá a zöldségalaplevet (vízzel is pótolható, azonban nem lesz annyira gazdag a leves ízvilága), vegyük le a hőfokot, és még fél órát rotyogtassuk a levest. A végén igény szerint sózzuk.
Pirított bagettszeletekkel, kakukkfűszórással és reszelt sajttal tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu