Melegítő francia hagymaleves a hűvös napokra: pirítóssal tartalmasabb

franciahagymaleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sűrű és ízletes hagymalevest készíthetsz, amelyben a karamellizált hagyma és az illatozó kakukkfű játssza a főszerepet. Pirított bagettszeletekkel tálalva még izgalmasabb lesz!

Ha kevés hozzávalós levest keresel a hűvös hónapokra, akkor megtaláltad: bár nem az a tipikus pár perc alatt összedobható recept, az egyszerűsége biztosan kárpótol majd.

Ennél a receptnél az a legfontosabb, hogy a hagyma megfelelően megpuhuljon, és lágy állagúvá, karamelles ízűvé piruljon. Ehhez pedig rá kell szánni legalább egy órát, de az előkészítés gyorsaságától és a hagyma típusától függően ez akár több is lehet.

A recept bort is használ, amelyhez fehéret és vöröset is választhatsz, hiszen mindkettő jól áll majd neki. A vöröstől azonban testesebb, markánsabb lesz az össszhatás.

Melegítő francia hagymaleves

franciahagymaleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 g olívaolaj
  • 5 db nagy vöröshagyma
  • 2 tk kakukkfű
  • 3 db babérlevél
  • 0.5 tk
  • 2 csipet bors
  • 1 ek liszt
  • 150 ml vörösbor
  • 1.3 l zöldségalaplé
  • 1 db vékony bagett
  • reszelt sajt igény szerint
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük elő a hagymát: tisztítsuk meg, majd félbevágva szeleteljük fel őket.

Olívaolajjal felhevített nagyobb edényben, közepes hőfokon karamellizáljuk a hagymát: adjuk hozzá a kakukkfüvet, a babérleveleket, a sót és a borsot, és gyakori kevergetés mellett főzzük 45 percig (a hagyma keménységétől függően 1 óra is lehet). Akkor van kész, amikor a hagyma teljesen megpuhult, és aranybarna színűvé vált.

Szórjuk rá a lisztet, alaposan keverjük össze őket, majd öntsük bele a bort, és főzzük további 10 percig, hogy az alkohol elpárologjon belőle. 

Adjuk hozzá a zöldségalaplevet (vízzel is pótolható, azonban nem lesz annyira gazdag a leves ízvilága), vegyük le a hőfokot, és még fél órát rotyogtassuk a levest. A végén igény szerint sózzuk.

Pirított bagettszeletekkel, kakukkfűszórással és reszelt sajttal tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük