Mennyei profiterol fánktésztából: egyszerűbb, mint gondolnád
A hagyományos olasz profiterollal szemben ez a desszert fánktésztából készül, így sokkal egyszerűbben és biztosabban elkészítheted a kedvenc farsangi nassolnivalódat.
A hagyományos olasz profiterol – a képviselőfánkhoz és az Ekler-fánkhoz hasonlóan – az úgynevezett égetett tésztából készül, amely rendkívül macerás, és időnként még a leggyakorlottabb cukrászoknak is képes fejtörést okozni. Ha azonban odáig vagy a mennyei krémes desszertért, de megkímélnéd magad a hosszas sütési időtől, akkor ez a recept neked szól: a tésztája ugyanis fánktészta, és abból is az egyszerűbb, sütőporos változat.
Ebbe jön a vaníliás-kókuszkrémes töltelék, és persze az elengedhetetlen csokiöntet. A desszert teljesen növényi alapanyagokból készül, így tej- és tojásallergiásként is biztonsággal fogyaszthatod, és vegán étrendbe is beilleszthető.
Mennyei profiterol
Hozzávalók 20 darabhoz
A tésztához:
- 5 ek biomargarin
- 120 ml mandulaital
- 1 tk vaníliakivonat
- 250 g finomliszt
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 50 g cukor
- bő olaj a sütéshez
A krémhez:
- 300 ml sűrű kókuszkrém vagy más növényi krém (habosítható)
- 50 ml Baileys Almande vagy más vegán likőr
- 1 tk vaníliakivonat
- 2 ek porcukor
A csokiöntethez:
- 100 g tejmentes étcsoki
- 200 ml mandulaital
- 2 ek juharszirup
Elkészítés:
A növényi italt, a margarint és a vaníliát mérjük egy kisebb hőálló edénybe, és alacsony hőfokon olvasszuk össze őket.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük hozzá a margarinos tejet, és egy spatulával keverjük összeálló tésztává.
Lisztezzük be a kezünket, és formázzunk 2-3 teáskanálnyi golyókat a masszából. Helyezzük őket egy belisztezett felületre vagy sütőpapírra.
Hevítsük fel az olajat, és ha egészen forró, óvatosan helyezzük bele a golyókat. Egyszerre ne zsúfoljuk túl az edényt, hogy a fánkoknak legyen helyük megduzzadni, és könnyebb legyen a forgatás is. Közepes hőfokon süssük őket 3-4 percig, vagy ameddig szép aranybarnák nem lesznek. Félidőnél forgassuk meg őket.
Szedjük papírtörlőre, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben készítsük el a krémet. Adjunk minden hozzávalót egy nagyobb tálba, majd addig habosítsuk, amíg tejszínhabállagú lesz. Ha elkészült, tegyük hűtőbe.
A csokiöntethez adjuk a növényi italt, a juharszirupot és az étcsokit egy kisebb edénybe, és alacsony hőfokon, kevergetés mellett hevítsük fel. Nem kell, hogy felforrjon, amint a csoki elolvadt, vegyük le a tűzről.
Vágjuk félbe a fánkokat, majd egy habzsák vagy kiskanál segítségével gazdagon töltsük meg a vaníliás krémmel.
Helyezzük őket tányérra, formázzunk belőlük piramist, és öntsük le a csokoládészósszal.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!