Isteni finom a carnitas, a mexikói pulled pork: fűszerekkel, narancslében fő

carnitas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Picit édeskés, picit citrusos és összességében nagyon fűszeres a mexikói pulled pork, az egész család imádni fogja.

A pulled pork lassú tűzön készült sertéshús, amely olyan omlós lesz a hosszú főzési/sütési időnek köszönhetően, hogy egy villa segítségével szálaira szedheted. A mexikói változat, a carnitas a fűszerezésében tér el a hagyományos recepttől, naranccsal, római köménnyel, fahéjjal készül. Fontos összetevője még a mexikói oregánó, amely íze leginkább a majoránnára hasonlít, így azzal, illetve mediterrán oregánóval helyettesítettük. 

Ez a változat még annyiban különbözik a tradicionális recepttől, hogy nem végig sütőben sül: kezdetben vaslábasban, narancslében és alaplében, zöldségekkel fő puhára a hús, csak utána kerül a sütőbe pirulni. Vaslábas helyett slow cookert is használhatsz, abban 7–10 órára is szüksége lesz a húsnak, illetve nem igényel ennyi folyadékot.

Bár nem kötelező lépés, érdemes a húst már előző este bedörzsölni a fűszerekkel, hogy még finomabb legyen. Ha ropogósabbra készítenéd, a kész, szálaira szedett pulled porkot tedd forró serpenyőbe, adj hozzá egy kevés olajat és a főzőlevéből 60 millilitert, majd addig süsd, míg a lé el nem párolog, a hús pedig le nem pirul.

Mexikói pulled pork

carnitas2

Hozzávalók 10 személyre

Alap:

  • 2.5 kilogramm sertéslapocka (csont nélkül)
  • 1 darab narancs
  • 2 darab répa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 darab babérlevél
  • 180 milliliter alaplé
  • 180 ml narancslé

Száraz pác:

  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2.5 tk
  • 50 gramm barna cukor
  • 1 evőkanál majoránna
  • 1 evőkanál oregánó
  • 1 teáskanál római kömény
  • 0.5 tk fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A répát és a hagymát pucoljuk meg, vágjuk őket félbe. A narancsot is vágjuk félbe.

Keverjük össze a száraz pác hozzávalóit, a fokhagymát zúzva adjuk hozzá.

A húsról itassuk fel a nedvességet papírtörlő segítségével, majd dörzsöljük be alaposan a száraz páccal, mindenhova jusson belőle. Ha több időnk van, hagyjuk a húst állni a pácban pár órát.

Tegyük a húst és a zöldségeket egy vaslábasba. Adjuk hozzá a babérlevelet, majd öntsük fel az alaplével és a narancslével. Öntsünk még rá annyi vizet, hogy éppen ellepje a húst és a zöldségeket. Tegyük rá a lábasra a fedőt, várjuk meg, míg felforr a lé. Ekkor vegyük lejjebb a lángot, a fedőt úgy tegyük a lábasra, hogy legyen egy pici rés, ahol a gőz távozni tud. Gyöngyözve főzzük 3 órán keresztül.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A húst vegyük ki a léből, tegyük egy tepsire. Toljuk a sütőbe, 30 percig süssük, közben párszor öntözzük meg a főzőlevével.

Ha elkészült, hagyjuk picit hűlni, majd két villa segítségével húzzuk szálakra, szedjük szét. 

Tortillával, zöldségekkel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük