Mexikói rakottas babbal, salsával és sajttal rétegezve: tortillalap az alapja

babos
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csípős jalapeno paprikának, a lime-nak és a friss koriandernek hála pár óra erejéig a konyhádba varázsolhatod Mexikót.

A rakottas fogásokat nem csak mi, magyarok szeretjük, és bár nincs párja a rakott kelnek vagy krumplinak, a mexikói konyha receptjét is érdemes kipróbálni. Az alappal szinte semmi munkád nem lesz, ugyanis tortillalapok közé kerül a ragu, amely babból és salsából áll. 

Ha több időd van, a tortillát is elkészítheted házilag, de boltival is tökéletes lesz, akár sima búzaliszteset is használhatsz. A salsának viszont érdemes nekiállni otthon, pár perc elkészíteni, csak mindent aprítógépbe kell dobni.

Mivel a paradicsom sok levet enged, hogy kevésbé legyen vizes, főzd a ragut 15-20 percig közepes lángon, mielőtt a tésztalapok közé töltenéd: ennyi idő alatt épp elfő annyi folyadék, hogy sűrű szószt kapj.

Mexikói rakottas

babos2

Hozzávalók 6 személyre

Rakottas:

  • 800 gramm vörös bab (konzerv)
  • 1 teáskanál római kömény
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 lap tortilla (25 cm-es)
  • 200 gramm cheddar sajt

Salsa:

  • 6 darab paradicsom
  • 1 csokor koriander
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 0.5 darab jalapeno
  • 1 evőkanál limelé
  • 2 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a salsát: a paradicsomok alját vágjuk be keresztben, majd öntsük fel őket forrásban lévő vízzel. Hagyjuk őket állni 1-2 percig, öntsük le róluk a vizet, majd hámozzuk meg őket. Vágjuk őket félbe.

A jalapeno előkészítéséhez húzzunk kesztyűt: vágjuk félbe a paprikát, szedjük ki a magjait, majd a felét daraboljuk össze. Aki szereti a csípős ízeket, az egészet is beleteheti. A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk négybe. A lime-nak facsarjuk ki a levét, a koriandert aprítsuk össze. 

Tegyük a salsa hozzávalóit aprítógépbe - a koriander kivételével -, majd dolgozzuk egybe az alapanyagokat. Nem kell teljesen pépesre aprítani, akkor az igazi, ha picit még darabos marad. 

A salsát öntsük egy lábasba, keverjük bele a leszűrt babot, majd kapcsoljuk fel alatta a lángot. Mikor forr, sózzuk, borsozzuk, római köménnyel ízesítsük. Főzzük 15-20 percig közepes lángon, míg a lé egy része el nem párolog, be nem sűrűsödik a szósz. Ha kész, keverjük bele a koriandert, kapcsoljuk le alatta a lángot.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A sajtot reszeljük le.

Enyhén kenjünk ki olajjal egy 23x23 centis jénait. Tegyünk bele egy tortillalapot, majd oszlassuk el rajta a babos ragu és a sajt egynegyedét. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak az alapanyagok. Az étel tetejét raguval és sajttal zárjuk. 

Toljuk a rakottast a sütőbe 20 percre, míg a sajt aranybarna nem lesz. Hűs tejföllel kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük