Fűszeres mézlikőr lengyel recept alapján - Édesnek érzed, de nagyon ütős

mézlikőr2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Eredeti lengyel recept, bár ott is ahány ház, annyiféle mézlikőr, a fűszereket előszeretettel variálják, alakítják ízlés szerint.

A krupnik egy lengyel likőr, amelynek fűszerek, méz és vodka az alapja. Hideg időben különösen jólesik a fogyasztása, átmelegít és erősít a sok-sok fűszernek, citrusnak és méznek köszönhetően - persze azért csak óvatosan, édes az íze, de nem gyenge, az alapja minimum 40%-os vodka.

Az alább olvasható lengyel receptet az egyik kedvenc gasztrobloggeremnél találtam, akinek számtalan receptjét próbáltam már ki - ezt egy lengyel barátnőjétől kapta, úgyhogy tényleg eredeti, klasszikus recept, amit Lengyelországban főleg karácsony este szoktak kínálni. 

Mézlikőr

mézlikőr

Hozzávalók 10 decihez

  • 250 milliliter méz
  • 250 milliliter víz
  • 1 darab szegfűszeg
  • 2 rúd fahéj
  • 5 darab szegfűbors
  • 1 darab vaníliarúd
  • 1 darab kezeletlen héjú citrom
  • 1 darab kezeletlen héjú narancs
  • 500 milliliter vodka (40-50 %-os)
Recept idők

Elkészítés:

A narancsot és a citromot vágjuk szeletekre, a szegfűborsot kicsit törjük meg, a vaníliarudat vágjuk ketté. Tegyünk mindent - a vodka kivételével - egy kis lábasba, melegítsük őket össze közepes lángon. Ha elkezd gyöngyözni, vegyük lejjebb a lángot és további 1 percig főzzük. Húzzuk le a tűzről, hagyjuk hűlni 5 percig. Ha lejárt az idő, öntsük hozzá a vodkát. Keverjük vele alaposan össze, majd fedjük le a tálat fóliával, így hagyjuk állni egy éjszakát. 

Másnap készítsünk elő egy tölcsért és egy sűrű szövésű szövetdarabot. Tegyük a tölcsért egy tál felé, béleljük ki a szövettel. Öntsük át rajta a mézes vodkát, hogy a fűszereket felfogja az anyagdarab.

Készítsünk elő 1 darab 1 literes vagy több kicsi sterilizált üveget. Tegyük föléjük a tölcsért, majd osszuk szét köztük a mézlikőrt. Az üvegeket sötét, hűvös helyen tároljuk. Az ital egy évig eláll, de azonnal is fogyasztható.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük