Mézes granola magvakkal és aszalt gyümölcsökkel: rostdús napindító

GettyImages-584747076
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mandula helyett dióval, kesuval, pisztáciával is gazdagíthatod, nyugodtan alakítsd ízlés szerint a receptet.

Ha rászánsz egy fél órát a granola készítésére, legalább 1 hétre megvan a reggelid, amely nemcsak finom, de még rostban is gazdag, garantáltan ellát energiával a nap további részére. A granola alapja zabpehely, ezt mézzel és olajjal kell egybekeverni, majd sütőben megsütni, hogy jó ropogós és aranyszínű legyen.

A granolába bármit keverhetsz, aszalt gyümölcsöt, magvakat, kókuszreszeléket, csokichipset, különböző fűszereket, fahéjat, gyömbért, szerecsendiót, ízlés szerint alakítsd. A zabpelyhet kókuszolajjal érdemes összekeverni, ugyanis ettől édeskésebb, gyümölcsösebb lesz az aromája, de ha nincs ilyen otthon, más, semleges ízű olajat is használhatsz. 

Mézes granola

granola2

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 320 gramm zabpehely
  • 150 gramm szeletelt mandula
  • 1 nagy csipet
  • 0.5 tk fahéj
  • 0.25 tk gyömbér
  • 120 milliliter kókuszolaj/semleges ízű növényi olaj
  • 190 gramm méz
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 100 gramm aszalt sárgabarack
  • 50 gramm mazsola/aszalt áfonya
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a mandulát, a sót, a fahéjat és a gyömbért. 

A kókuszolajat olvasszuk meg, keverjük össze a mézzel és a vaníliával, öntsük a zabpelyhes keverékre, keverjük alaposan össze.

Öntsük az egészet az előkészített tepsire, oszlassuk el rajta, hogy egy rétegben legyen. Süssük 22-26 percig, félidőben keverjük át. Amikor aranyszínűre sült, vegyük ki a sütőből, hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha kihűlt, keverjük bele az apróra vágott aszalt gyümölcsöket. Légmentesen zárható dobozban 1-2 hétig eláll.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük