Illatos mézeskalácsos krémlikőr: a legfinomabb karácsonyi kontyalávaló

mézeskalácsoskrémlikőr
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokkal különlegesebb, mint egy csokoládélikőr, az elkészítése viszont cseppet sem bonyolult, csak álljunk neki időben.

Karácsony nem telhet el krémlikőr nélkül, legyen az tojás-, csoki vagy kávékrémlikőr, de ez most egy kicsit különlegesebb, mézeskalácsos változat. Az alapja egy fűszerrel átitatott rum, amelyet 5 napig kell "érlelni", utána készülhet belőle a likőr.

A fűszeres rumból annyit használjunk csak fel, amennyi likőrt éppen szeretnénk, nem érdemes sokat bekeverni egyszerre, mert a krémlikőr a tejszín miatt csak 2-3 hétig áll el, viszont a fűszeres rum akár 1 év múlva is felhasználható, bármikor előkaphatjuk a kamrából.

Mézeskalács-krémlikőr

mézeskalácsoskrémlikőr2

Hozzávalók 8 pohárhoz

A mézeskalácsos rumhoz:

  • 500 milliliter rum (sötét)
  • 20 gramm friss gyömbér
  • 30 gramm kandírozott gyömbér
  • 100 gramm nádcukor
  • 10 darab szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat

A krémlikőrhöz:

  • 125 milliliter mézeskalácsos rum
  • 125 milliliter tejszín
  • 60 milliliter cukrozott sűrített tej
Recept idők

Elkészítés:

A mézeskalácsos rumhoz:

Durván vágjuk össze a friss és a kandírozott gyömbért, a fahéjt és a szegfűszeget picit törjük meg egy sodrófával.

Töltsük a fűszereket egy 750 ml-es átlátszó befőttesüvegbe. Adjuk hozzá a vaníliát, a cukrot, majd a rumot, alaposan keverjük össze.

Zárjuk le az üveget, párszor rázzuk meg, hogy a cukor elkeveredjen, majd tegyük 5 napra sötét helyre. Az első pár napban rázogassuk meg, hogy a cukor biztosan elolvadjon. 

5 nap után szűrjük le egy apró lyukú szitán a rumos, fűszeres levet, majd tegyük félre, amíg fel nem használjuk.

A likőrhöz:

Öntsük a fűszeres rumot, a tejszínt és a sűrített tejet egy tálkába, alaposan keverjük össze, majd öntsük egy üvegbe. Hűtőben 2-3 hétig áll el, a tejszín frissességétől függően.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük