Mi is az a pásztorpite, amit úgy szeret az angol hercegi család?
Maradékfelhasználás angol módra, magas szinten

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Aki figyelemmel kíséri a világ történéseit, annak is azt a szegmensét, ahol az életünket semmiféleképpen sem befolyásoló dolgok történnek (vö. bulvár), az jól tudja, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegné imád főzni, sőt, saját konyhájuk is van, sőt, mi több, úgy állítják össze a menüt, mint mi, földi halandók. Vagyis, ha egyik nap megmarad a báránysült, akkor másnap pásztorpitét készítenek belőle. De mi az a pásztorpite?

A pásztorpite egy teljesen kézenfekvő, angol egytálétel, a lényege az, hogy alul van a fűszeres hús, a tetején pedig krumplipüré, ezt az építményt jól összesütik, és voilá (vagy here you are), kész is a vacsora. Ez az alapvetés, ezt lehet ezerféleképpen variálni, például azzal, hogy milyen húst használunk hozzá, milyen zöldséget teszünk bele, és a többi, és a többi. Eléggé angolos ízvilágú étel, de az nekünk már meg sem kottyan, hozzá vagyunk szokva, hála a globalizációnak.

Pásztorpitét tehát lehet maradék sült húsból is készíteni, de mivel az nálunk tényleg csak sátoros ünnepek alkalmával fordul elő, hogy ennyi sült kimaradna, nosza, készítsük friss darált húsból. Attól még pásztorpite lesz a végén, és finom, szaftos, ízletes, tápláló. Igazi maradék felhasználós étel egyébként, simán átlényegíthető benne a tegnapról maradt húsleves, a kimaradt zöldköret, sőt, akár még a főzelék is, de a hűtőben két hete árválkodó sárgarépa is megtalálja benne a méltó helyét.

Alul a hús, felül a krumplipüré

Amíg a krumpli megfő a krumplipüréhez, a hús is elkészül. Megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a húst és a zöldségeket, meg persze az illatos fűszereket. Pirítjuk kicsit, hogy besűrűsödjön a szaftja, és mire ezzel a művelettel elkészülünk, már törhetjük is a krumplit a tetejére. Pár perc a sütőben, és kész is a pásztorpite, érezd magad Katain hercegnének! Vagy Vilmos hercegnek, ahogy jól esik.

Pásztorpite

pásztorpite

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm A krumplipüréhez burgonya
  • 5 dekagramm vaj
  • 1.5 deciliter tej
  • 2 evőkanál A húshoz: olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 kilogramm darált húst (marha, vagy marha és sertés, vagy bárány, vagy ami van) összesen
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 opcionáls sárgarépa
  • 1 opcionáls zöldborsó
  • 3 opcionáls zellerszár
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 3 deciliter víz vagy alaplé
  • 1 evőkanál worchestershire szósz
  • 0.5 deciliter száraz vörösbor
  • 1 teáskanál rozmaring és kakukkfű
  • 1 ízlés szerint só&bors
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk, és feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi ellepi.

Most elkészítjük a húst. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük az olajon, amikor majdnem jó, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát is, majd hozzáadjuk a húst. Jól megforgatjuk, hogy mindenhol kifehéredjen. Sózzuk.

Hozzáadjuk a kemény zöldségeket: a répát, a zellerszárat, ilyesmit, kevergetjük, amíg szépen le nem sül az egész hús.

Ha maradék húslevessel dolgozunk, akkor apróra vágjuk benne a zöldségeket, és csak most adjuk hozzá az egészet, amikor már lesült a hús. Hozzákeverjük a passzírozott paradicsomot, a Worhestershire-szószt, a bort és a zöldfűszereket, ezekkel együtt is pároljuk fedő alatt vagy 10-12 percig, míg be nem sűrűsödik.

Ha puha, előfőzött (mirelit) zöldségeket, borsót, kukoricát is szeretnénk belekeverni, akkor azt most adjuk hozzá, ezekkel már csak két percig kell párolni.

Ha megfőtt a krumpli, leöntjük a főzővizet, jól összetörjük krumplinyomóval, hozzáadjuk a vajat és a tejet, alaposan elkeverjük. Kóstoljuk, ha kell, utánsózzuk.

Egy tepsi aljára elterítjük a húsos keveréket, a tetejére pedig rásimítjuk a krumplipürét, majd betoljuk a sütőbe. Nagyjából fél óra alatt lesz kész 180 fokon, akkor jó, ha gusztusos barnára sül a teteje. Szeletelés előtt kissé hűtsük ki.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük