Mézes baklava ropogós mandulával és mogyoróval – Egy tepsivel nem elég belőle

baklava cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az arab gasztronómia talán legismertebb és legkedveltebb édessége a baklava, amelyet egész egyszerűen csak imádni lehet.

Amikor Izraelben éltem, igazi megmentőnek számított a baklava, ez az elképesztően cukros-mézes sziruppal átitatott, roppanós magokkal töltött édesség, amelyből egy darab elég volt ahhoz, hogy teljesen eltelítődjek édességügyileg.

Én eddig a legjobban a pisztáciásat szerettem, talán ez az autentikus is, de most találtam egy receptet, amelyben kétféle mag a töltelék, mandula és mogyoró. Elképesztően jó köztük az összhang, főleg úgy, ha nem darálod meg teljesen őket, hanem rusztikusak maradnak. Először késsel vagdostam a magvakat, de aztán betettem a kávédarálóba, és éppenhogy felaprítottam. 

Ez a recept Havas Dórától van, nem annyira fűszeres, de teljesen visszaadja azt az ízélményt, amelyre számítottam. A receptet hűen követtem, egyedül azon változtattam, hogy vaníliarúd helyett vaníliakivonatot használtam, egész egyszerűen azért, mert csak az volt itthon. Ha hasonló cukorsokkot szeretnél, ráadásul pisztáciásat, akkor készíts halvát

Mogyorós-mandulás baklava

baklava recept

Hozzávalók 24 darabhoz

Sütemény:

  • 150 gramm mogyoró
  • 100 gramm mandula
  • 200 gramm vaj
  • 12 darab réteslap
  • 3 evőkanál cukor

Szirup:

  • 150 milliliter víz
  • 200 gramm cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 rúd fahéj
  • 1 evőkanál citromlé (frissen facsart)
  • 125 milliliter méz
Recept idők

Elkészítés:

Egy lábasba öntsük bele a vizet, a citromlevet, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliakivonatot és a fahéjrudakat. Közepes lángon forraljuk fel, majd főzzük 8-10 percig. Keverjük bele a mézet, újra forraljuk fel, majd vegyük le a gázról. 

A magokat vagy vágjuk durvára, vagy daráljuk ízlés szerinti nagyságúra.

Vegyünk elő egy 20x26 centiméteres tepsit. Miután a sütit fel kell vágni a tepsiben még sütés előtt, érdemes egy olyat választani, amit nem sajnálunk. 

Olvasszuk fel a vajat. A tepsit kenjük ki jó alaposan vajjal.

A réteslapokat tegyük nedves konyharuhára. Hajtsuk félbe az elsőt, és tegyük a tepsibe. Ha kilógnak, vágjuk le a széleit. Kenjük meg az olvasztott vajjal, majd tegyünk rá még 3 ilyen félbehajtott lapot úgy, hogy előtte mindig kenjük meg jó alaposan vajjal. Szórjuk meg a magokkal, majd egy evőkanál cukorral. A következő réteslapot is hajtsuk félbe, majd mindkét oldalát kenjük meg vajjal, majd fektessük a magokra, majd jöhet megint 3 réteslap félbehajtva, egyik oldalán vajjal megkenve. Szórjunk rá megint egy adag magot, majd 1 evőkanál cukrot. Utána megint egy félbehajtott réteslap jön mindkét oldalán megkenve, majd még 3 szintén félbehajtott lap az egyik oldalán megkenve. Ezután nyomkodjuk le óvatosan az egészet, majd kenjük meg vajjal a tetejét is, és hagyjuk egy kicsit pihenni. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Vágjuk fel a sütit egyenlő téglalapokra, majd azokat félbe, hogy háromszögeket kapjunk. 

Süssük a baklavát 45 percig. Hagyjuk pár percet hűlni, majd jó alaposan locsoljuk meg a sziruppal, hogy jusson a vájatokba és a szélekre is. Hagyjuk teljesen kihűlni, hogy összeálljon a sütemény. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük