Mennyei, pillekönnyű mogyoróvajas pite: habtejszíntől légies a krém
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A pitetészta sütésén kívül alig van vele munka, a krémet csak össze kell keverni, a többit pedig a hűtő intézi.
Ha szereted a mogyoróvajat, mindenképp készítsd el az alábbi pitét, de azoknak is bátran ajánlom, akik eddig esetleg nem kedvelték: ebben a receptben nem lesz tömény és nehéz, éppen ellenkezőleg. Egy kevés krémsajt és porcukor is lágyít az ízén, de igazán könnyeddé a habtejszín teszi. Légies lesz a krém, a mogyoró íze mégis tökéletesen érvényesül benne.
A krém egy omlós, vajas pitetésztára kerül, ehhez elkészítheted a saját, jól bevált receptedet is, de használhatod a miénket is. Fontos, hogy a tésztából a forma oldalaira is jusson, illetve az elősütés is egy lényeges mozzanat. A tésztát tedd a formába, majd béleld ki sütőpapírral és szórj rá valamilyen nehezéket, ez lehet akár szárazbab is: erre azért van szükség, hogy a tészta ne emelkedjen meg, megtartsa a formáját. Ha végeztél az elősütéssel, leveheted a nehezéket, majd süsd készre a tésztát, hiszen a krémmel együtt már nem kerül a sütőbe.
Mogyoróvajas pite
Hozzávalók 8 szelethez
- 250 gramm mogyoróvaj
- 120 gramm krémsajt
- 150 gramm porcukor
- 375 milliliter habtejszín
- 1 darab pitetészta (recept a leírásban)
Elkészítés:
Készítsük el a pitetésztát e szerint a recept szerint. Nyújtsuk ki vékony köralakra, majd tegyük egy 23 centi átmérőjű piteformába úgy, hogy a forma széleire is jusson belőle. Tegyünk egy darab sütőpapírt a tésztára, hogy mindenhol befedje, majd szórjunk rá súlyt az elősütéshez, ez lehet szárazbab vagy lencse. Tegyük így a hűtőbe 30 percrre.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyük a pitetésztát a sütőbe 20 percre. Vegyük ki, óvatosan emeljük ki belőle a papírt és a súlyt, majd szurkáljuk meg villával az alját pár helyen. Tegyük vissza a sütőbe 15-20 perce, míg aranybarna nem lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Amíg hűl a tészta, készítsük el a tölteléket. A habtejszínt verjük kemény habbá, majd tegyük be a hűtőbe, amíg nem használjuk.
Egy nagy tálban keverjük össze a krémsajtot, a mogyoróvajat és a porcukrot, míg homogén, krémes massza nem lesz. Egy spatula segítségével, kisebb adagokban forgassuk bele a tejszínhabot is, óvatosan, ne nagyon törjük össze.
Öntsük a mogyoróvajas krémet a kihűlt pitetésztára, majd tegyük a hűtőbe legalább 3 órára, míg összeáll. Tejszínhabbal, mogyoródarabokkal megszórva kínáljuk.
Fotó: Getty Images