Így készül a szaftos, fűszeres mongol csirkemell: nem kell hozzá különleges alapanyag

mongolcsirkemell
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha se sok időd, se sok kedved nincs a konyhában álldogálni, készítsd el ezt a mongol csirkemellet, előkészülettel együtt is maximum fél óra alatt készen van.

Nagyon gyorsan elkészül a szaftos mongol csirkemell, és hiába ázsiai receptről van szó, nem igényel extra hozzávalót. A szósz alapja gyömbér, fokhagyma, alaplé, cukor és szójaszósz, utóbbi szinte bármilyen üzletben beszerezhető. Ha van otthon, szezámolajat is keverhetsz bele, de ez el is hagyható, nem kötelező eleme.

Simán, zöldségek nélkül is készülhet a hús, de ha gombát és brokkolit keversz mellé, sokkal táplálóbb és laktatóbb fogást kapsz. Ha szeretnél, kápia paprikát is tehetsz bele. A szósz a keményítőnek köszönhetően lesz sűrű és ragacsos, ne aggódj, biztosan nem lesz csomós.

Mongol csirkemell zöldségekkel

mongolcsirkemell2

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 nagyobb darab csirkemellfilé
  • 4 ek keményítő
  • 3 ek olaj
  • 200 gramm gomba
  • 2 szál zöldhagyma
  • 0.5 fej brokkoli
  • 0.5 tk reszelt gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek szójaszósz
  • 3 ek barna cukor
  • 120 ml alaplé
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét vágjuk szeletekre vagy kockákra.

A gombát tisztítsuk meg, vágjuk félbe vagy negyedekbe. A zöldhagymákat karikázzuk. A brokkolit szedjük rózsáira, a fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.

A barna cukrot, alaplevet, szójaszószt keverjük össze. A csirkecsíkokat keverjük össze 3 evőkanál keményítővel.

Forrósítsuk fel az olajat a serpenyőben, dobjuk rá a csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, süssük fehéredésig, az sem baj, ha itt-ott picit lepirul. Tegyük félre.

Dobjuk a gombát és a brokkolit is a serpenyőbe, pár percig pirítsuk őket. Tegyük félre.

A fokhagymát és a gyömbért szórjuk a serpenyőbe, pirítsuk őket 1 percig, míg illatozni nem kezdenek. Öntsük fel a kikevert szójaszószos öntettel, majd adjuk hozzá a maradék 1 evőkanál keményítőt. Addig főzzük, míg besűrűsödik, majd keverjük bele a csirkét és a zöldségeket. Főzzük össze őket 2-3 perc alatt, szükség szerint sózzuk, borsozzuk.

A zöldhagymával megszórva, rizzsel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük