Így készül a habkönnyű túrógombóc: másnap is ugyanolyan finom

tgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nagyiféle finomság rengetegféleképpen készülhet, töltelékkel vagy nélküle, de a gombócok bundája is sokféle lehet.

A leggyakrabban zsemlemorzsába szokás öltöztetni a gombócokat, tálalásnál pedig jó nagy adag tejföllel meglocsolni. Mi tagadás, így is isteni, de ha kicsit elrugaszkodnál a megszokottól, akkor zsemlemorzsa helyett darált dióba vagy mákba forgasd, vagy a zsemlemorzsát gazdagítsd ezekkel, de csupaszon is el lehet majszolni a desszertet. Ha bunda nélkül készíted, akkor kínálj mellé lekvárt vagy házi gyümölcsöntetet.

A túrógombóc töltelékkel is isteni, mindig szezonális gyümölccsel gazdagítsd, de aszalt finomsággal is kipróbálhatod. Tálalásnál a porcukor kötelező, na meg a tejföl, amit érdemes kicsit felturbózni. A mézzel elkevert tejföl a gombócokra csorgatva mennyei, ez esetben a porcukor el is hagyható, a döntés a tiéd.

Habkönnyű túrógombóc

tgct

Hozzávalók 22 darabhoz

Gombóc:

  • 1 kg túró
  • 5 darab tojás
  • 20 dkg búzadara
  • 1 teáskanál

Hagyományos bunda:

  • 1 dl olaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa

Tálalás:

  • 300 g tejföl
  • 2 evőkanál méz
  • porcukor ízlés szerint

Gyümölcsöntet:

  • 60 dkg mirelit eper, málna, áfonya vagy szilva
  • 3 dl víz
  • 30 dkg cukor
Recept idők

Elkészítés:

A gombóc hozzávalóit dolgozzuk egybe, majd lefedve tegyük hűtőbe legalább 1 órára, de akár 8 órát is pihenhet így a massza.

Pihentetés után a masszából formáljunk tetszőleges gombócokat.

Az előkészített gombócokat főzzük ki bő, forrásban lévő vízben. Mikor felúsznak a víz felszínére, utána várjunk még egy kicsit, 1-2 percet, majd szedjük ki a gombócokat.

Bundavariációk:

A tejfölt és a mézet keverjük egybe.

Hagyományos:

A hagyományos, morzsás bunda esetében az olajon pirítsuk meg a zsemlemorzsát, majd forgassuk bele a gombócokat, tálalásnál pedig porcukorral és mézes tejföllel kínáljuk a desszertet.

Gyümölcsöntetes:

A vízhez adjuk hozzá a cukrot, forraljuk egybe, tegyük hozzá a gyümölcsöt, és takaréklángon főzzük sűrűre. A kész szószt darabosan is lehet hagyni, vagy botmixerrel pürésítsük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük