Így építsd fel a legfinomabb nyári gyümölcssalátát

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Valamilyen rejtélyes oknál fogva csak télen szoktunk gyümölcssalátát készíteni, éppen akkor van a szezonja, mikor a legfinomabb gyümölcsöknek nincs, pedig ezt a műfajt nyáron érdemes igazán űzni.

Nem szeretem az olyan gyümölcssalátákat, amikbe minden belekerül, ami kéznél van, elég a kevesebb alapanyag, de az átgondolt koncepció sem árt - legyenek hasonló és különböző elemek is benne, de ne túl sokan. 

A két gyümölcs találkozásából egy új, izgalmas íz születik 

A kedvenc nyári kombinációnkat nem nagyon lehet felülmúlni és éppen ilyenkor van szezonja. Ez a barack és a sárgadinnye együttesén alapul. A két hasonló állagú, édes és lédús gyümölcs akkor a legjobb együtt, amikor összekeveredésük után néhány órán át hűlnek a hűtőben. Ilyenkor egy kicsi levet eresztenek, a két különböző ízű folyadék összekeveredik, az így született új íz pedig beborítja a gyümölcsdarabokat.

Ezt az alapkombinációt, amely már önmagában is zseniális, fejlesztettem tovább, került bele még bogyós gyümölcs és némi ropogós csonthéjas is a tetejére - így lett az igazi.

Fontos a savas kontraszt

A formát már mindenki ízlése szerint válassza ki, lehetnek apró vagy nagyobb kockák, de akinek van türelme kis gömböket formálni a dinnyéből, mindenképpen tegye meg. Mivel ezek alapvetően nagyon édes gyümölcsök, megy rájuk egy kis citromlé a savas kontraszt végett, nem lesz tőle savanyú az összehatás, de kiemeli az ízüket.

Nyári gyümölcssaláta

gyümölcssaláta-kicsi

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 darab sárgadinnye
  • 4 darab őszibarack
  • 300 gramm fekete ribizli/ribizli/áfonya/szeder/josta
  • 3 marék mandula
  • 0.5 darab citrom
Recept idők

Elkészítés:

A dinnyét meghámozzuk, feldaraboljuk, a barackot szintén, meglocsoljuk a citromlével, alaposan elkeverjük. Lefedve néhány órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt újra elkeverjük, kis tálakba osztjuk, majd megszórjuk a bogyósokkal és durvára vágott mandulával.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük