Nyírségi krumpligombócleves gazdagon: ezt a fogást csak szeretni lehet

klcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A világ egyik legtartalmasabb és legfinomabb levese, amelybe garantáltan beleszeret a kóstoló.

Ha te is a levesrajongók táborát erősíted, akkor most jól figyelj, mutatom az egyik kedvencemet, mely nagyon tartalmas, másnapra is biztosan marad belőle, és ugyanolyan finom.

Szeretem a régi mamaféle recepteket, melyeken a legtöbb esetben nem változtatok, néha azonban újítok rajtuk, ízlésre formálom őket. A családom nagy gombócrajongó, lehet az hús- vagy a jó öreg krumpligombóc, melyet levesbe főzve szeretnek igazán.

A krumpligombóclevesnek vannak egyszerűbb, szerényebb változatai is, de a nyírségi leves a gazdagabb verziók közé tartozik. Minden van benne, ami szem-szájnak ingere, hús és sok-sok zöldség. Mivel ahány ház, annyi szokás, ez a recept is több változatban ismert. Van, amelyik sertéstarjából készül, és zöldségek közül borsó vagy zöldbab is kerül bele, de tejfölös változattal is találkozni. Az én családi receptembe sertéscomb kerül, de ha szeretnéd, szárnyasra is cserélheted, bátran alakítsd a saját és szeretteid ízlésére.

Nyírségi krumpligombócleves

klct

Hozzávalók 6 személyre

Gombóc:

  • 20 dkg krumpli
  • só ízlés szerint
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 darab tojás
  • 10 dkg finomliszt

Leves:

  • 400 g sertéscomb
  • kevés olaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kis fej zeller (opcionális)
  • 20 dkg gomba
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • víz szükség szerint
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál tárkony
  • 1 csokor petrezselyem

Tálalás:

  • tejföl szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

Gombóc:

A megtisztított burgonyát vágjuk közepes kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára, utána szűrjük le és még melegen törjük össze, majd tegyük félre hűlni.

A kihűlt püréhez adjunk még sót, szerecsendiót, finomra vágott petrezselymet, tojást és lisztet, gyúrjunk belőle tésztát. A masszából formázzunk tetszőleges méretű gombócokat.

Leves:

A húst vágjuk tetszőleges kockákra, majd kevés olajon pirítsuk fehéredésig, utána szedjük tányérra és tegyük félre.

A hús zsiradékjára dobjuk rá a hagymát és dinszteljünk 4-5 percig, majd a tetszőlegesen felvágott zöldségeket (sárgarépa, fehérrépa, zeller, gomba) forgassuk hozzá. 3-4 perc után a húst is adjuk a zöldségekhez, szórjunk rá pirospaprikát, keverjük össze az alapanyagokat, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.

A levest fűszerezzük sóval, borssal és tárkonnyal.

Amikor a hús és a zöldségek megpuhultak, akkor a gombócokat is tegyük a levesbe. 8-10 percig főzzük még alacsony lángon, amíg a gombóc is megpuhul.

Az elkészült levest finomra vágott petrezselyemmel szórjuk meg, tálalásnál hűvös tejfölt kínáljunk mellé.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük