Az olasz lecsó többféle paprikából készül: a peperonata isteni finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Az olasz lecsóban ropogós, színes paprikák kapnak helyet és kicsit savanykásabb a zamata a megszokottnál.
Ahogy beköszönt a jó idő, indul a lecsószezon. Persze bármelyik évszakban jólesik összedobni, de mégis ilyenkor az igazi, ráadásul rengeteg izgalmas variációban kipróbálható. A magyar lecsó mellett érdemes a cigány- és török változatot is kipróbálni, sőt, az olasz konyha is büszkélkedik lecsóval, amit Peperonatának hívnak.
A hagyományos olasz lecsó paprikák sokaságából áll, zamatában picit savanykás, köszönhetően a vörösborecetnek. Pirospaprikát nem muszáj tenni bele, de szerintem nem érdemes kihagyni belőle. Az olasz lecsót tésztával vagy rizsre szedve érdemes kipróbálni, de kenyérrel tunkolva is csodás. A paprikafajtákat bátran variáld, akár még kápiát is tehetsz bele.
Olasz lecsó
Hozzávalók 4 személyre
- 2 darab piros kaliforniai paprika
- 2 darab sárga kaliforniai paprika
- 2 darab tévépaprika
- 2 darab hegyes-erős paprika
- 3 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só és bors ízlés szerint
- 2 teáskanál pirospaprika
- kevés olaj
- 3 evőkanál vörösborecet
- 1.25 deciliter víz
Elkészítés:
A megmosott paprikákat és a vöröshagymát vágjuk fel tetszőleges csíkokra.
Kevés olajat forrósítsunk fel egy magas falú lábasban, majd dobjuk rá a csíkokra vágott zöldségeket, a zúzott fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal és pirospaprikával. 2 perc kevergetés után öntsük rá a vizet és főzzük puhára a paprikákat közepes láng felett. Amikor a lecsó elkészült, utolsó mozzanatként keverjük hozzá a vörösborecetet.
Fotó: Getty Images