Kiadós paradicsomos csirke úgy, ahogy az olaszok készítik: a szaftos fogásba olívabogyó is kerül

pcscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csirke szinte bármelyik részéből elkészítheted a sűrű, paradicsomszószos fogást, amit főtt tésztával vagy ropogós kenyérrel érdemes kínálni.

A csirkét mindenki szereti, hiszen finom, könnyű vele dolgozni és nagyon változatosan lehet szervírozni. Minden nemzetnek megvan a maga csirkés eledele, Magyarországon a paprikás csirke a sztár, az olaszoknál pedig a paradicsomos csirke.

Az olasz paradicsomos csirkének rengeteg változata létezik, ami közös bennük, az a mediterrán fűszerezés és az olívabogyó. Megtartva az alapokat a hagyományos receptet gombával egészítheted ki, úgy tartalmasabb és finomabb lesz, a gomba és a csirke remekül illenek egymáshoz.

Az étel elkészítéséhez fontos, hogy beszerezz egy tűzálló edényt, mert az utolsó 25-35 percben sütőbe kerül majd az étel. Az intenzív zamatú paradicsomos csirke főtt tészta mellé kínálva a legfinomabb, de ropogós kenyérrel tunkolva is isteni lesz.

Olasz paradicsomos csirke

pcsct

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dekagramm csirkecomb (alsó vagy felső)
  • kevés olívaolaj
  • 2 darab vöröshagyma
  • 20 dekagramm gomba
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 20 dekagramm magozott fekete olívabogyó
  • 1 teáskanál bazsalikom (őrölt)
  • 1 csipet rozmaring (őrölt)
  • 1 csipet kakukkfű (őrölt)
  • só és bors ízlés szerint
  • 8 deciliter paradicsomszósz
Recept idők

Elkészítés:

A csirkecombokat sózzuk le, majd tűzálló edényben, kevés olívaolajon mindkét oldalán egy picit süssük meg (3-3 perc oldalanként), épp csak annyira, hogy színt kapjon. 

Ezután tegyük a húshoz a vékonyan felszeletelt hagymát, gombát, zúzott fokhagymát, olívabogyót, fűszerezzük borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal, bazsalikommal - ha szükséges, akkor kerüljön bele só is -, az egészet forgassuk alaposan egybe.

Körülbelül 5-8 perc után a paradicsomszószt is öntsük rá a csirkecombokra, keverjük egybe, majd tegyük át 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-35 percre. A kész ételt kínáljuk főtt tésztával vagy kenyérrel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük