Rizskrokett, ahogy az olaszok szeretik - Kétféle sajt teszi izgalmassá a tölteléket

orkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Maradék rizsből is tökéletes rizskrokettet lehet készíteni. A kívül ropogós falatokat bátran fűszerezhetjük, készíthetjük csak zöldségekkel, húsfélével, de vegyesen is keverhetjük. A krokett lelke a sajt, szóval használjuk bátran, akár kétfajta is kerülhet bele.

Krokett hallatán a legtöbben a krumplis finomságra gondolunk - a főtt burgonyából vagy maradék krumplipüréből készült ropogós falatkákra. Régen a sima kumplis krokett volt a kedvenc, ma már a felturbózott változatok népszerűek, a sajttal, sonkával, zöldségekkel gazdagított krumpligombócok bő olajban sülnek aranybarnára. A kívül ropogós, belül krémes falatok önmagukban is tökéletesek, de sokan köretként szokták tálalni.

Olaszországban is népszerű a krokett, a burgonyás változat mellett a mediterrán térségben gyakran készítenek rizskrokettet is. Az ízletes falatokhoz használhatunk maradék rizst is, így a pazarlást is elkerüljük, ráadásul gusztusos, mennyei töltött gombócokkal villoghatunk a vendégeink előtt. A töltött rizskrokett remek vendégváró, ízes mártogatóssal vagy köretként tálalva is megállja a helyét.

Olasz rizskrokett

orkct

Hozzávalók 6 személyre

  • 700 gramm rizs
  • 225 gramm bacon
  • 50 gramm mozzarella
  • 50 gramm parmezán
  • 350 gramm zsemlemorzsa
  • 2 darab tojás
  • olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A bacont süssük ropogósra, majd vágjuk apró kockákra.

A sajtokat reszeljük le.

A maradék főtt rizst (ha nincs kéznél, főzzünk) öntsük egy tálba, mehet mellé a bacon, a reszelt sajtok, a zsemlemorzsa és a tojások. Dolgozzuk össze az alapanyagokat, majd formázzunk a masszából tetszőleges méretű gombócokat. Bő olajban süssük aranybarnára őket.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük